Používateľmi dlho očakávaná aktualizácia pre Samsung Galaxy Note 4 je dostupná už aj pre Slovensko. Uprednostňované sú tie zariadenia, ktoré nie sú zakúpené u operátorov, ale vo voľnom predaji – v klasických kamenných predajniach a e-shopoch. Postupne sa budú aktualizácie uvoľňovať aj pre zariadenia od operátorov.

Veľkosť aktualizácie je 1518,45 MB. Nakoľko je to veľký objem dát, jej stiahnutie je výhodnejšie cez Wi-Fi sieť.

Zmeny v prostredí

Aktualizácia prináša niekoľko zaujímavých noviniek a vylepšení, ktoré bolo možné vidieť na zariadení Galaxy Note 5. Ten sa však na náš trh oficiálne nedostal, a preto je Note 4 oficiálne posledné dostupné zariadenie rady Note. Začneme najviditeľnejšou častou a to dizajnom ikon. Tie sú podľa nášho subjektívneho názoru jednoducho detské, predchádzajúce z Androidu 5.1.1 sa nám páčili viac.

Aktualizácia Note 4 6

Príjemným zlepšením je efektné plynulé zhasnutie displeja, pripomínajúce koniec filmu. Zmenou, ktorú pocítite a ihneď zaregistrujete je aj vibračná odozva dotykových tlačidiel pod displejom. Tá je iná ako pred tým, na pocit jemnejšia.

Dotykové pero – S-Pen

Ďalšou novinkou je bezdotykový príkaz, viditeľná zmena dizajnu a funkcionality je ihneď po vytiahnutí pera S-pen. Ten je obdobný ako u Galaxy Note5 a ponúka až šesť odkazov, ktoré sú voliteľné. Vyberať môžete zo všetkých aplikácií v telefóne, čo je výhodou a v predchádzajúcej verzii nám to chýbalo.

Výborný doplnok v spojitosti s S-pen je taktiež možnosť vytvorenia rýchlej pripomienky alebo kresby na zamknutej obrazovke, ihneď po vytiahnutí pera. Tú si môžete bez rozsvietenia displeja uložiť do aplikácie S-Note.

Aktualizácia Note 4 11

Zabezpečenie a režim šetrenia energie

V zabezpečení zamknutej obrazovky je zmena v režime zabezpečenia zariadenia pomocou otlačku prsta. To je doplnené o alternatívny spôsob odomknutia (vzor, kód PIN alebo heslo). Aj keď je známe, že snímač otlačku prstov v tomto zariadení, je z prvej generácie od spoločnosti Samsung. Funkčnosť a rýchlosť je teda dosť slabá.

Aktualizácia Note 4 10

Rozšírený režim šetrenia energie obmedzuje dátové prenosy na pozadí a tak predlžuje životnosť batérie. Avšak i tu musíme konštatovať, že Note 4 je maximálne na jeden deň bežného používania.

Aktualizácia Note 4 9

Menších zmien je ešte niekoľko, ale nie tak podstatných. Kompletnú správu zmien si môžete pozrieť v nasledujúcom obrázku. Rýchlosť systému sa nijak extrémne nezmenila a stále je poznať dostatok zaváhaní. My sa v redakcii tešíme na novinku v podobe Galaxy Note 6 (alebo 7 podľa nových dohadov), ktorá by mala byť teoreticky dostupná aj pre európsky trh. Podľa predbežných dohadov to bude poriadne „zviera“.

Prečítajte si aj:

Dohady: Note 6 nebude, Samsung predstaví rovno Galaxy Note 7

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE