Ministri slovenského vládneho kabinetu využívajú na vzájomnú komunikáciu a posielanie pracovných materiálov komunikačnú aplikáciu Signal.

Prezradil to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo.

My máme takú skupinu na Signáli, kde kde každý člen vlády oznámi, čo chce, aby bolo prerokované,“ konkretizoval Sulík s tým, že prostredníctvom spomínanej aplikácie im boli do smartfónov doručené aj pracovné materiály o nedávno schválenom vládnom balíčku pomoci pre rodiny.

Sulíka sme následne oslovili aj my v TOUCHIT s otázkou, prečo sa ministri rozhodli práve pre tento komunikátor, a či je to jeho obľúbená aplikácia na komunikáciu aj mimo pracovných povinností. „Túto aplikáciu používajú členovia vlády, tak ju mám aj ja. Podľa mňa je lepší WhatsApp,“ odpovedal nám minister.

Minister hospodárstva, Richard Sulík

V súvislosti s témou sme sa obrátili tiež na komunikačný odbor Úradu vlády SR. Pýtali sme sa, z akých dôvodov bola aplikácia Signal zvolená na komunikáciu ministrov, či sa tak stalo pre jej deklarovanú bezpečnosť, prípadne pre iné príčiny. Rovnako sme sa zaujímali, či by nebola vhodnejšia komunikácia vlády SR cez aplikáciu, ktorú môžu mať štátne orgány pod kontrolou. V prípade Signalu totiž ide o uznávanú šifrovanú aplikáciu, ale je to riešenie, na ktoré štát nemá priamy dosah. Na tieto odpovede sme zatiaľ od Úradu vlády SR nedostali odpoveď.

Signal je na Slovensku spolu s Telegramom či Threemou trochu v úzadí používanejších komunikátorov ako Facebook Messenger, Whatsapp a Viber. Celosvetovo je však považovaný za jednu z najbezpečnejších aplikácií svojho druhu vďaka vysokej úrovni zabezpečenia a end-to-end šifrovaniu. Používajú ju napríklad aj zamestnanci amerického Senátu.

Zdroj: Braňo Závodský Naživo, vlastné

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.