Tohtoročné Vianoce boli ideálnym časom na kúpu novej konzoly.

Rok 2015 herným konzolám prial. PlayStation 4 pokoril hranicu 30 miliónov predaných kusov a Xbox One atakuje dvadsiatku. Nových modelov sme sa zatiaľ nedočkali, avšak do predaja sa dostali konzoly s 1 TB diskom. Ten sa zíde, 500 GB je dnes nutné minimum. Nainštalujete si pár AAA hier a úložisko je zaplnené.

starwars_playstation_nowat

Na trh sa pred Vianocami dostali limitované edície konzol s unikátnym dizajnom. Nechýba 1 TB disk

Aj Sony aj Microsoft vylepšili konzoly z hľadiska softvéru. PlayStation 4 získal vo verzii 3.0 podporu komunít a udalostí, pribudli ďalšie možnosti zdieľania obsahu. Microsoft kompletne „prekopal“ používateľské rozhranie systému pre Xbox a aktualizoval ho o komponenty, ktoré poháňajú aj operačný systém Windows 10. Xbox však na počítač nepretransformujete, hoci, možnože bude profitovať z podpory univerzálnych aplikácií. Tých je už dnes viac v porovnaní s PS4.

spatna_kompatbilita_xboxone_nowat

Výrazná novinka tohto roka. Na Xbox One si zahráte hry pre Xbox 360

Čo sa zmien a noviniek týka, tento rok sa z noviniek tešil hlavne Xbox One. Pribudla možnosť vzdialeného hrania, zatiaľ iba v rámci domácej siete. Pre tento účel použijete akýkoľvek počítač so systémom Windows 10. Pomocou oficiálnej aplikácie Xbox sa na diaľku pripojíte ku konzole a môžete hrať na obrazovke počítača. Dodajme, že PS4 túto funkciu ponúka od uvedenia na trh a aj cez internet. Avšak iba pre vybrané zariadenia (PS Vita, PS TV, Sony Xperia Z2+). Druhou výraznou novinkou bolo oznámenie spätnej kompatibility s hrami pre Xbox 360. Tá nie je dostupná pre všetky tituly, ale iba pre vybrané hry. Ich počet postupne rastie.

xbox_one_windows_10_nowat

Xbox One tento rok profitoval z prepojenia s Windows 10

Ak sa pozrieme na obe konzoly z hľadiska exkluzívnych titulov, Microsoft mal najlepší rok v histórii značky Xbox a vianočná sezóna bola naozaj špičková. Halo, Forza, Rise of the Tomb Raider, predtým remaster hry Gears of War a kolekcia hitov štúdia Rare. V prípade PS4 bola ponuka exkluzivít chudobnejšia, avšak hra Bloodborne to vynahradila svojou kvalitou. Veľmi dobrá bola aj kolekcia Uncharted pre PS4.

Xbox_E3_hero

Xbox mal najlepší herný line-up v histórii značky. S týmto tvrdením súhlasíme

Ako sme spomenuli v podnadpise, tohtoročné Vianoce boli ideálnym časom na kúpu novej konzoly. Aj Xbox One aj PlayStation 4 ste mohli kúpiť za cenu necelých 300 EUR, čo je výborná ponuka a ďalšie zlacnenie tak skoro nebude. Ceny sa po sviatkoch trochu zvýšili. Obe konzoly takisto ponúkajú bohatú knižnicu hier, takže nudiť sa rozhodne nebudete. Rok 2016 sa bude niesť v znamení virtuálnej reality.

playstation_VR_nowat

Budúci rok bude rokom virtuálnej reality

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit