Túto otázku si už pár mesiacov kladie množstvo záujemcov o tohtoročné iPhony. Zainvestovať a mať ten najlepší smartfón od Apple alebo ušetriť a siahnuť po lacnejšej novinke, ktorá nie je tak dokonalá ako vrchol jablčnej ponuky. Kde je teda pravda, aké sú rozdiely a pre koho je aký iPhone určený?

My v tom už máme jasno, a preto nám nedalo nereagovať na množstvo vašich otázok, či kúpiť XR alebo XS. Aktuálny cenový rozdiel medzi novinkami je rovných 300 Eur, čo nie je celkom málo. Za ušetrené peniaze viete s doplatkom pár desiatok eur kúpiť nový iPhone 6S (32GB) alebo bez doplatku iPhone SE (32GB).

XS – XR – XS Max

Ako prvý bol dostupný vrchol ponuky, teda iPhone XS a XS Max (presne naopak, ako minulý rok). Maxovi sa budeme venovať nižšie. Oproti minulému roku sa toho príliš veľa nezmenilo, čo bolo možno sklamaním, ale tak to jednoducho je. Apple neukazuje každý rok výrazné zmeny dizajnu a inovácie, toho sa dočkáme pravdepodobne až budúci rok. Minuloročný iPhone X a tohtoročný iPhone XS sú z pohľadu dizajnu takmer identické zariadenia. Rozdiel spoznáte iba tak, že porovnáte otvory v spodnej časti zariadení. Xko ich má symetrické (6+6), XS asymetrické (3+6). Iné rozdiely zvonku nehľadajte, teda okrem zlatej farby. Väčšina podstatných zmien sa udiala vo vnútri.

Zachovaný zostal aj skvelý 5,8“ OLED displej s rozlíšením 1125 × 2436 px (458 ppi) a pomerom strán 19.5:9. Displej pokrýva 82,9% prednej strany zariadenia, čo je slušný pomer. Rámiky sú úzke, pri zhasnutom displeji ich nevidieť a nechýba ani „milovaný“ výrez vo vrchnej časti, tzv. „notch“. Tento displej má krásne farby, jemné rozlíšenie, je dobre čitateľný za každých okolností a nechýba mu ani podpora Dolby Vision (HDR 10) a citlivosť na tlak – 3D Touch.

XS Max – XS – XR

Vo vnútri je novinkou 7 nm procesor A12 Bionic, ktorému sekundujú 4 GB operačnej pamäte RAM a druhá generácia Neural Engine. Využíva strojové učenie a umelú inteligenciu, pričom sa snaží sledovať váš štýl používania a podľa toho optimalizovať jednotlivé úkony. 7 nm procesor je efektívnejší a zároveň úspornejší, čo má kladný vplyv na výdrž batérie. Tá je vďaka optimalizovanému softvéru a hardvéru veľmi dobrá. V našom prípade je to však za akýchkoľvek okolností 1-dňová výdrž. Pri max. záťaži a častom natáčaní videa aj menej. Sú však používatelia, ktorým vydrží XS na jedno nabitie aj 2 dni.

Nový procesor a umelá inteligencia má podstatný vplyv aj na fotoaparát, ktorý je skvelý. XS má dva snímače s rovnakým rozlíšením 12 Mpx. Hlavný, teda širokouhlý snímač (ekvivalent 26 mm) má clonu f/1.8 a optickú stabilizáciu obrazu. Sekundárny – teleobjektív (ekvivalent 52 mm / 2 x optický zoom) má clonu  f/2.4, a tiež mu nechýba optická stabilizácia obrazu. Výsledné fotografie sú výborné, a to aj v zhoršených svetelných podmienkach. Oproti iPhone X/8 Plus to nie je obrovský skok, ale určite dobrý krok vpred.

XS – XR – XS Max

K výrazne lepším fotografiám dopomáha ja funkcia dynamické HDR, ktorá spája viacero vybraných fotografií s rôznymi expozíciami do jednej snímky. Softvér tak vždy vytvorí najlepšiu možnú fotografiu, pričom si vie veľmi dobre poradiť s nadbytkom, ale aj prebytkom svetla. Výhodou teleobjektívu je okrem zoomu aj možnosť tvorby zaujímavých portrétov s rozmazaným pozadím. Najnovšia verzia iOS (12.1) vám umožňuje meniť clonové číslo priamo pri fotení, čo je výhodou. Výsledné portréty sú na pomery smartfónu nadštandardné, ale nie za každých okolností. V zhoršených svetelných podmienkach je poznať, že teleobjektív nemá takú svetelnosť ako širokouhlý.

Portrétny režim využijete pri fotení osôb, ale aj rôznych predmetov. Treba uznať, že iPhone XS patrí medzi najlepšie tohtoročné fotomobily. Čo sa týka tvorby videa, tak tam vždy iPhone exceloval. Video je možné nakrúcať v max. rozlíšení 4K/60 fps a spomalené video vo Full HD rozlíšení s 240 fps. Výborná optická stabilizácia a softvérové spracovanie videa ponúka skvelé výsledky. Nezabúdame ani na prednú Truedepth kameru, ktorá má rozlíšenie 7 Mpx a clonu f/2.2. Výsledné fotografie sú veľmi dobré. Novým iPhonom prislúcha aj biometrické zabezpečenie tvárou – FaceID, ktoré je rýchlejšie ako v predošlom modely X. Napokon je samozrejmosťou je aj kvalitný zvukový výstup. XS reprodukuje, ale aj nahráva stereo zvuk.

XS – XR – 8 Plus

A chcete to najlepšie od Apple, siahnite po iPhone XS (1169 Eur). Ak chcete to najlepšie, ale s najväčším displejom, tak je tu pre vás model XS Max (1279 Eur), ktorý má 6,5“ OLED displej a veľkosť totožnú s iPhonom 8 Plus. Tu však treba počítať aj s vyššou cenou oproti modelu XS.

No a čo ten XR? Je to odstavča a zariadenie, na ktoré sa každý pozerá s nedôverou alebo to je iba jeho (nechcená) maska?

iPhone XR je zariadenie, ktoré vyvolalo najviac diskusií a otázok, že prečo Apple vôbec takéto niečo vyrobil. Je to najlacnejší tohtoročný model, no o lacný telefón vôbec nejde. Jeho cena je v základnej konfigurácii so 64 GB úložiskom 869 Eur. Apple uviedol XR preto, aby dal nástupcu aj používateľom, ktorí síce chcú alebo túžia po novom iPhone, ale nevyužijú úplne všetky vymoženosti top modelov. Sú to najmä používatelia základných verzií iPhonu 6s, 7 a 8 (bez prívlastku +). Používatelia plus modelov budú „poškuľovať“ po XS Max. No nie je to pravidlom, nakoľko aj XR je výborná voľba. Prečo? Tak si to poďme vysvetliť po lopate.

XS – XR – 8 Plus

Prečítajte si ešte raz vyššie uvedené parametre modelu XS. Potom odoberte 5,8“ OLED displej a nahraďte ho 6,1“ IPS Liquid Retina displejom s rozlíšením 828 x 1792 px (326 ppi) a pomerom strán 19,5:9. Následne odoberte teleobjektív, odpočítajte 1 GB z pamäte RAM, nahraďte oceľové telo hliníkovým a citlivosť displeja na tlak nahraďte lacnejšou haptickou odozvou. Na záver si odložte bokom 300 Eur a máte iPhone XR, ktorý je dostupný v 6 farebných prevedeniach. Tak čo, oplatí sa? Za nás určite, ALE! Ešte upozorňujeme na fakt, že v tomto prípade neberieme do úvahy konkurenciu, iba novinky od Apple.

XR je výborné zariadenie, ktoré mnohí používatelia zbytočne podceňujú. Má rovnaký výkon ako top model XS, a to, že má „iba“ 3 GB operačnej pamäte RAM nepocíti nikto. Ak áno, nech sa nám určite ozve! Čo sa týka hlavného fotoaparátu, tak ten je úplne totožný s tým, ktorý má XS. To platí aj pre výsledné fotky a videá. Absenciu má teleobjektív, čo nám síce veľmi chýba, ale nie všetci ho reálne využívajú. Tým nastáva aj zmena vo vytváraní portrétov. Portrétny mód tu síce je, ale ponúka iba tri režimy. XS ich má 5. Obmedzením je aj to, že portrét je možné vytvoriť iba vtedy, ak softvér registruje človeka, teda tvár. Na predmety to nefunguje.

A teraz výhody fotoaparátu. XR vytvára portréty hlavným snímačom, ktorý je svetelnejší ako teleobjektív v XS, čím sú portréty v horších svetelných podmienkach kvalitnejšie. Okrem toho softvér a umelá inteligencia spracováva údaje iba z jedného snímaču, čo je menej náročné. V prípade XS sú to údaje z dvoch snímačov. Niekedy to má výhody, inokedy nie, záleží od konkrétnych podmienok. Predný fotoaparát je totožný s tým, ktorý má XS a ani tu nechýba režim portrét.

Čo sa týka displeja, tak rozdiel vidieť, pochopiteľne. XR je priamym nástupcom starších modelov – 8/8Plus. Ak ste mali predtým model X, tak XR nebude pre vás. Taktiež, ak nie ste úplný detailista a nebudete porovnávať displej XS a XR vedľa seba, tak na nižšie rozlíšenie rýchlo zabudnete. LCD displej má dostatočne jemné rozlíšenie, pekné detaily a dokonca je svetlejší oproti minuloročným modelom. Nám rozdiel udrel do očí iba raz, keď sme po mesiaci s XS prešli na XR. Po zapnutí to bolo, že fúha, toto je rozdiel. Ale po pár hodinách sme na to zabudli. Subjektívne nám chýba aj citlivosť displeja na tlak (3D Touch). Táto funkcia je nahradená haptickou odozvou. Kto aktívne používal a využíval benefity 3D Touch, tak novinka mu bude chvíľu liezť na nervy. Haptická odozva totiž nemá v systéme toľko možností.

„Subjektívne je XS/XS Max po stránke dizajnu krajší a elegantnejší, ale nie vždy je a musí byť dizajn prioritou.“

Rozdiel je aj v dizajne. iPhone XR je (bez ohľadu na veľkosť displeja) o niečo mohutnejší a rámiky okolo displeja má trošku širšie. Displej pokrýva 79% prednej strany zariadenia (model XS – 82,9%). Nie je to strašný rozdiel, ale poznať to. Taktiež je XR oproti XS o 0,6 mm hrubší. Zadnú stranu XR, ako aj XS pokrýva sklo, ale v prípade XR vás môže iritovať vystupujúci objektív fotoaparátu, tzv. pupák :). Je to síce divné, ale puzdro túto jazvu zahojí. Ešte pár slov k batérii, ktorá má kapacitu 2942 mAh a asi najlepšiu výdrž na jedno nabitie v porovnaní s XS/XS Max. Vďačí za to aj displeju, ktorý nie je tak energeticky náročný.

Ako ste si mohli všimnúť, rozdiely síce sú, ale nie priepastné. iPhone XR je výborné zariadenie, ktoré vás bude s plnou softvérovou podporou sprevádzať niekoľko rokov. Výborne fotí, je rýchly a ponúka dobrú spätnú väzbu. Ak mu odpustíte vyššie uvedené nedostatky alebo skôr rozdiely oproti XS, tak nie len ušetríte, ale budete mať aj výborný telefón. A áno, XR je rýchlejší ako minuloročné Xko alebo 8Plus. Na záver ešte dodáme, že po dvoch rokoch s modelom 7 Plus a následne 8 Plus konštatujeme, že XS (aj X) má ideálnu veľkosť na všetky činnosti. Ak si myslíte, že budete s väčším displejom efektívnejší, tak je to omyl!

iPhone XR, XS do testu zapožičal Slovak Telekom, XS Max zapožičalo O2 Slovakia

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE