Na najnovší procesor vám nebude stačiť hocijaký Windows.

Hlavné aktualizácie Windows nie sú len o vizuálnych vylepšenia a opravách chýb. Pribúda aj podpora pre nové procesory. Microsoft na svojich stránkach uvádza kompatibilitu s procesormi od InteluAMD, v špecifických prípadoch aj pre procesory od Qualcommu. Napríklad na to, aby ste mohli mať počítač so Snapdragonom, potrebujete Windows 10 minimálne od verzie 1709.

Vo svojej tabuľke však neinformuje o minimálnom CPU, ktorý v PC musíte mať. Tie uvádza na samostatnej stránke. Vyžadujú sa totiž špecifické vlastnosti a podpora inštrukčných súprav. Ide o tak širokú kompatibilitu, že by bolo zbytočné uvádzať presné označenia jednotlivých CPU.

Aktualizovaný dokument o podpore najnovších CPU hovorí o tom, aký maximálny CPU môžete mať pri danej verzii Windows. S príchodom nových procesorov pre desktopové a notebookové využitie je tu podpora pre 10. generáciu Intel Core i od Intelu a to naprieč všetkými typmi (i3/i5/i7/i9-10xxx).

Ak teda budete chcieť notebook s procesorom Intel Core i5 desiatej generácie, bude potrebné, aby na ňom bežal Windows 10 1903. Predchádzajúca verzia 1809 podporuje procesory do deviatej generácie. Tie sa však na trhu notebookov príliš nevyužívali. Výrobcovia ich nemali kedy implementovať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Ako spomaliť procesor kvôli starým hrám?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.