Alcatel A7 je na pohľad štýlový telefón, ktorý kombinuje čiernu farbu s pozlátenými prvkami. Zlatou farbou sa vyníma logo Alcatel, snímač odtlačkov prstov na chrbte aj rámik okolo objektívu zadného fotoaparátu. Táto farba je prítomná aj na prednej strane, lemuje horný a spodný reproduktor.

Rámiky okolo displeja sú väčšie, obrazovka ponúka uhlopriečku 5,5 palca a rozlíšenie Full HD. Ide o IPS panel s dobrou kvalitou, oproti drahším modelom sú viditeľné mierne bledšie farby, najmä pri slabšom nastavení jasu. Maximálny jas displeja je postačujúci, konkurencia však ponúka aj jasnejšie obrazovky.

Prevedenie tela

Zaujímavosťou nového Alcatelu je odnímateľný zadný kryt. Ten je z plastu a hoci ho môžete odňať, samotná batéria nie je vymeniteľná. Kryt budete dávať dole, aby ste do telefónu vložili SIM kartu a microSD kartu. Čítačka odtlačkov prstov fungovala počas testovania spoľahlivo.

Prednej strane dominuje okrem spomenutého displeja aj horný a spodný reproduktor. Ten horný sa využíva iba pri telefonovaní, spodný reprodukuje zvuk pri počúvaní hudby alebo sledovaní multimédií či hraní hier. Kvalita neohúri, ale ani nesklame. Ide o dobrý priemer.

Model telefónuAlcatel A7
Operačný systémAndroid 7.0, bezpečnosť 5. 7. 2017
Formát SIM kartySingle Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek MT6750T, 8-jadrový, max. 1,5 GHz
Displej, počet fariebLCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]153 × 76 × 9 / 164
Konektormicro USB
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]195
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score41630
PCMark for Android – Performance3070
3DMark Sling Shot Extreme – Total374
Graphic314
Physics1123
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia3/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Procesor so slušným výkonom

Základom modelu A7 je procesor MediaTek 6750. Ponúka slušný výkon, a to aj z hľadiska grafického čipu. Vzhľadom k cene sa môže Alcatel A7 pochváliť dobrým pomerom cena/výkon. Reakcie sú zväčša svižné, sem-tam však niektoré aktivity trvajú o trošku dlhšie ako v prípade telefónov s inými značkami procesorov.

Dá sa s tým naučiť žiť, rozdiel si všimnete iba vtedy, keď prechádzate z iného telefónu. Naučiť žiť sa budete musieť aj s operačným systémom Android 7.0, resp. s nadstavbou od Alcatelu, ktorá v niektorých momentoch zbytočne obťažuje. Zabudovaný systémový manažér sa totiž automaticky „nanominuje“ do hornej lišty.

Tú bude okupovať so skratkami na užitočné aktivity, ako je vyčistenie úložiska alebo pamäte RAM. Našťastie sa to dá vypnúť, technicky menej zdatní používatelia však s tým budú potrebovať pomôcť.

Alcatel A7 získava plusové body za 4000 mAh batériu a rýchlejšie nabíjanie, ako je v prípade micro USB konektora štandardom. Procesor dopĺňa 3 GB RAM a 32 GB úložisko, v tomto smere nemáme pripomienky. 16 Mpx zadný fotoaparát má svetelnosť f/2,0 a automatické zaostrovanie. Fotky sú priemerné, v dobrom svetle zachytávajú dostatok detailov.

Hodnotenie

+ pekné spracovanie,
+ dobrá výdrž,
+ rýchlejšie nabíjanie,
+ slušný pomer cena/výkon
– mierne otravná nadstavba

Cena: 194,90 EUR

Zapožičal: Alcatel

Verdikt

Alcatel A7 je zariadenie so štýlovým dizajnom a dobrým pomerom cena/výkon. Výrobca by mohol trochu popracovať na nadstavbe, ktorá je v niektorých momentoch mierne otravná.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 1-2/2018, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit