Spoločnosť TCL Communication, ktorá vyrába mobilné zariadenia pod značkou Alcatel, predstavila na veľtrhu CES 2019 v Las Vegas nové smartfóny zo svojho radu Alcatel 1.

Modely Alcatel 1X (2019) a Alcatel 1C (2019) nadväzujú na rovnomenné minuloročné modely. Obe novinky majú ambíciu sprístupniť moderné funkcie smartfónu čo najširšiemu spektru zákazníkov po celom svete. V najnižšej cenovej kategórii prinášajú obidva modely moderné Full View displeje vyrábané v továrňach TCL, vylepšený dizajn aj veľa praktických funkcií a aplikácií.

Alcatel 1X (2019)

Tento model ponúka moderný 5,5-palcový Full View displej typu IPS s rozlíšením HD+ a moderným pomerom strán 18: 9. Jeho dizajn zaujme nevšednou povrchovou úpravou, ktorá na dotyk pripomína piesok v modrej alebo čiernej farbe. Tento špeciálny prírodou inšpirovaný povrch je nielen odolný voči poškriabaniu, ale zabraňuje aj nechcenému vykĺznutiu telefónu z ruky. Novinka bude vybavená technológiou rozpoznania tváre Face Key, vďaka ktorej možno smartphone odomknúť bez jediného dotyku. Face Key detekuje viac ako 100 bodov tváre, takže je zaistené, že k dátam v telefónu sa nedostane nikto nepovolaný.

Zdokonalenie sa dočkal aj hlavný fotoaparát, ktorý je oproti predchodcovi duálny s objektívmi s rozlíšením 13 Mpx a 2 Mpx. Druhý menovaný slúži k hrám s bokeh efektom v reálnom čase. Vylepšenia sa dočkali aj ďalšie režimy fotenia, najmä portrétov. Sekundárny objektív ponúka detekciu hĺbky ostrosti v kombinácii so softvérom pre úpravu hotových fotiek. To umožňuje používateľom zaostrenie akéhokoľvek bodu záberu alebo rozostrenie zvyšku fotky.

Alcatel 1X (2019) bude na Slovensku v predaji začiatkom 2. štvrťroka 2019 za 119 eur s DPH.

Alcatel 1C (2019)

Tiež druhá novinka, model Alcatel 1C (2019), vsádza na moderný pomer strán obrazovky 18: 9 a atraktívny dizajn. Smartfón je vybavený 5-palcovým Full View displejom či mriežkovanou protišmykovou textúrou zadného krytu, ktorá zaručuje príjemný úchop. K dispozícii bude v dvoch farebných prevedeniach – čiernom a modrom. Fotky možno vylepšiť funkciami skrášlenie alebo zoradiť do zaujímavých koláží. Cena modelu Alcatel 1C (2019) neprekročí čiastku 70 eur s DPH, do SR sa dostane už počas prvého štvrťroka 2019.

Alcatel 1C (2019) pracuje na operačnom systéme Android 8 Oreo (Go Edition). Ten je optimalizovaný tak, aby mohol fungovať úplne plynulo aj na základných smartfónoch s menšou operačnou pamäťou. K dispozícii je špeciálna sada predinštalovaných aplikácií Google, ktoré kladú menšie nároky na úložisko a dokážu efektívne využívať obmedzené výpočtové prostriedky telefónu. Ide napríklad o služby Google Go, Files Go, Google Maps Go, YouTube Go a Gmail Go, rovnako ako optimalizované aplikácie Chrome, Google Play a Gboard. Telefón umožňuje využívať aj nástroj Google Assistant for Android (Go edition).

Zdroj: Alcatel

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.