Únia si chce posvietiť na rôzne typy produktov.

Podľa správy na webe Yahoo Finance, Európska únia bude vyšetrovať čínsky e-shop AliExpress. Chce zistiť, či nepredávajú nelegálne výrobky alebo falošné lieky. Komisia poslala gigantovi v oblasti nakupovania žiadosť o informácie, v tejto súvislosti sa Alibaba (vlastník e-shopu AliExpress) musí vyjadriť do 27. novembra. Cieľom je bojovať proti šíreniu nelegálneho tovaru, to ide ruka v ruke s novým zákonom o digitálnych službách známym aj ako Digital Markets Act.

EK uviedla, že sa chce dozvedieť viac o tom, ako bude obchod plniť povinnosti posudzovania rizík a opatrenia na ochranu spotrebiteľov pri on-line nákupoch. Nejde o ojedinelý prípad a Komisia začala skúmať aj firmy ako Meta, TikTok, Twitter (X), pričom v týchto prípadoch chceli vedieť, ako firmy postupujú v boji proti dezinformáciám.

Thierry Breton, najvyšší predstaviteľ EÚ pre presadzovanie technologických predpisov, hovorí, že DSA Digital Services Act (zastrešuje aj DMA) sa netýka len boja proti dezinformáciám. Jeho úlohou bude aj odstraňovanie nebezpečných výrobkov predávaných elektronicky. V častých prípadoch ide o rôzne formy liečiv, ktoré môžu predstavovať riziko ohrozenia života spotrebiteľov.

Tu sa myslia aj lieky na chudnutie, ktorých je doslova plný internet a inzercia na takéto produkty sa na používateľa valí z mnohých strán. Pod drobnohľadom sú aj obchody ako Amazon Store, Google Shopping a Zalando. Posledné dva menované podali námietku proti zaradeniu do zoznamu EK určenému na kontrolovanie subjektov.

Európska lieková agentúra informovala, že sa v Európe nachádzajú falošné injekčné perá lieku Ozempic určeného na cukrovku. Virálnym sa stal ako liek na chudnutie. Eurporol a Úrad duševného vlastníctva varoval už v roku 2022, že množstvo škodlivého tovaru sa do Únie dostáva prostredníctvom malých balíčkov.

Zdroj: Yahoo Finance

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.