Lenovo ThinkCentre X1 AiO je novinka na trhu.

Počítač zaujme efektným dizajnom. Obrazovka spredu neohúri, avšak stojan je spracovaný naozaj elegantne aj vďaka tenkému kovovému držiaku. Chválime hrúbku konštrukcie, monitor je v hornej časti tenký (11 mm), v spodnej polovici obsahuje komponenty. Šasi je z hliníkovej zliatiny.

Nami testovaná konfigurácia mala na dnešné pomery adekvátnu výbavu. Procesor Intel Core i7-6600U, 8 GB RAM a 256 GB SSD úložisko považujeme za štandard pre náročnejších domácich aj podnikových používateľov. Počítač využíva integrovanú grafickú kartu Intel HD Graphics 520, ktorá predstavuje pravdepodobne najvýraznejšie zlepšenie v porovnaní s procesorom štvrtej generácie v prípade modelu od ASUS-u. Pre potreby náročnejších aplikácií bude potrebovať lepší grafický výkon, ale herné klasiky ako BioShock Infinite, Fallout: New Vegas alebo Tomb Raider z roku 2013 si bez problémov s touto konfiguráciou zahráte.

Počítač splnil očakávania, čo sa výkonu týka a konfigurácia od Lenova je podľa testov v priemere o 40 až 50 % výkonnejšia v porovnaní s ASUS-om. Na druhej strane, tento počítač stojí raz toľko, čo model od ASUS-u. Neplatíte iba za výkon, ale aj za celkový dizajn, lepší displej a takisto podnikové technológie. Počítač má vo výbave bezdrôtovú klávesnicu a myš, ktoré komunikujú pomocou jedného USB prijímača. Dodajme, že displej má uhlopriečku 23,8 palcov a Full HD rozlíšenie. Jeho náklon je možné regulovať.

lenovo_2_web2016_8_nowat

V rámci testovania sme namerali spotrebu na úrovni 27 W mimo záťaže. Počas hrania sa spotreba pohybovala na úrovni 50 až 55 W. Trochu nás prekvapila teplota procesora, ktorá dosahovala až 95 °C v záťaži. Dotyková teplota bola v poriadku, avšak senzory hlásili túto vnútornú teplotu, na čo reagoval aj ventilátor, ktorý bol v niektorých momentoch hlučný, aby procesor stíhal chladiť. Predpokladáme, že to súviselo s inštaláciou aktualizácie Anniversary Update pre Windows 10. Tá párkrát zlyhala, bolo potrebné reštartovať počítač. Spôsobovala však záťaž na pozadí, čo sa prejavovalo pomerne vysokými teplotami na úrovni 80 až 90 °C, a to aj mimo hrania. So stabilitou systému alebo počítača sme počas testovania problémy nemali. Po nainštalovaní aktualizácie sa teplota mimo záťaže ustálila na približne 50 °C a už ani ventilátor nedával o sebe vedieť „bezdôvodne“. V prípade záťaže však teploty pomerne rýchlo stúpajú smerom hore.

Tento model neponúka optickú mechaniku, to je však v roku 2016 už pochopiteľné. Výbava portov je štandardná – 5 × USB 3.0, čítačka pamäťových kariet, DisplayPort a ethernet. Očakávali by sme aj aspoň jeden USB-C port, ten však výrobca do počítača nezabudoval. Kensington port nechýba.

lenovo_1_web2016_8_nowat

Cena počítača je vyššia, čo je dané jeho zameraním na podnikových používateľov. Vo výbave je niekoľko technológií, ktoré sú pre bežného používateľa zbytočné. Kvalita spracovania a najmä dizajn počítača je výborný. K výkonu nemáme pripomienky, škoda trochu vyšších prevádzkových teplôt, čo však bude chyba iba testovaného kusu.

Cena: 1502 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo ThinkCentre X1 AiO kombinuje eleganciu a štýl s klasickým dizajnom. Chválime stojan, ktorý je tenký a obsahuje úchytku na káble. Výkon testovanej konfigurácie dnes postačí aj náročným používateľom – pokiaľ teda nepotrebujete v prvom rade grafický výkon. Škoda trochu vyšších teplôt v záťaži.

V tomto prípade je počítač koncipovaný skôr do podnikového prostredia. Obsahuje niekoľko technológií, ktoré doma nevyužijete. Výrobca však má vo svojej ponuke aj modely, ktoré sú určené domácim používateľom a sú lacnejšie.

Parametre a namerané hodnoty:

 Lenovo ThinkCentre X1 AiO
Uhlopriečka a rozlíšenie23,8″, 1920 × 1080
ProcesorIntel Core i7-6600U, dvojjadro, 2,6 až 3,4 GHz
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný disk256 GB SSD / 190 GB k dispozícii
Porty5 × USB 3.0, slot na SD kartu, DisplayPort, audio, ethernet
Operačný systémWindows 10 Pro
Rozmery [mm]570 × 451 × 33 / 240 (so stojanom)
Hmotnosť [kg]5,0
PCMark 8
Home accelerated3243
Creative accelerated3904
Work accelerated4584
3DMark
Sky Diver3352
Cloud Gate5549
Ice Storm43363

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, ako súčasť testu All-in-One počítačov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

All-in-One počítače najmä do kancelárie: ASUS PRO AiO A6420

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit