Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V roku 1994 prišiel Aleš Zavoral, zakladateľ spoločnosti Alza, na to, že komponenty určené na zostavenie počítačov sú lacnejšie než hotové počítačové zostavy.

Bol to kľúčový okamih, ktorý položil základy dnešnej podoby firmy Alza. Od skromných začiatkov sa počas troch dekád spoločnosť Alza vypracovala na lídra trhu nielen v oblasti elektroniky, ale predovšetkým v montáži a predaji počítačových zostáv. S dlhoročnou skúsenosťou v montáži počítačov a najširším sortimentom dostupným pre koncových zákazníkov aj firmy, poskytuje Alza komplexné služby a produkty, ktoré pokrývajú všetky potreby zákazníkov – od základných modelov až po špičkové herné či pracovné zostavy. Vďaka tomu je Alza synonymom pre inovácie, kvalitu a spoľahlivosť na trhu s počítačovými zostavami.

Pri pohľade na vývoj trhu s PC zostavami za posledných 30 rokov je viditeľný obrovský pokrok v technológii a dostupnosti.

K počítačom sa vtedy predával 14” farebný Super VGA monitor s rozlíšením 640 x 480 px a 256 farieb. V porovnaní s dnešným mobilným telefónom sú to viac ako úsmevné hodnoty. Dnes si môžeme vybrať z 2 000 monitorov, napríklad s rozlíšením 4K (30x viac ako pred 30 rokmi), štandardom je veľkosť 27a medzi hráčmi sa tešia obľube monitory s obnovovacou frekvenciou 120 − 360 Hz,“ spomína divízny riaditeľ firmy Alza Pavel Roubínek.

Tradícia montáže PC na trhu

Alza ponúka zákazníkom možnosť zostaviť si vlastný počítač podľa ich špecifických potrieb, a to od roku 2016. Konfigurátor postupne prevedie záujemcov výberom jednotlivých komponentov, kde zaisťuje vzájomnú kompatibilitu a kompletnosť objednávky. „Počítače staviame už 30 rokov, za posledné roky sme vyrobili viac ako 100 000 kusov. Priemerne sa pohybujeme medzi 15 000 – 20 000 zostavami ročne s výrazným dvojciferným nárastom v priebehu tohto roka,“ hovorí PR manažérka Eliška Čeřovská a dodáva: „Všetky zostavy montujeme v našom najväčšom logistickom centre, ktoré funguje ako malá továreň na počítače. Doba sa za 30 rokov veľmi zmenila, ale náš prístup je stále rovnaký – od prvotného návrhu až po finálnu výrobu sú naše počítače obklopené početnou skupinou nadšencov, ktorí si plnia svoj sen. Prioritou je kvalita, za ktorou si stojíme, a preto ponúkame trojročnú záruku. Zároveň ponúkame záručný servis s priemernou dobou vybavenia 10 dní – väčšina z nás sú počítačoví hráči a vieme, že každý deň sa počíta.“

Vnútri logistického centra tak dodávky počítačových dielov mieria rovno na výrobnú linku, odkiaľ otestované hotové počítače smerujú späť do skladu ako nové produkty − všetko pod jednou strechou. Na rovnakom mieste prebieha aj servis PC zostáv od firmy Alza, ktorý vďaka okamžitej dostupnosti náhradných dielov zo skladu trvá len niekoľko dní.

Alza ponúka takmer 4 000 počítačových komponentov, z ktorých 80 % je na sklade pripravených na okamžitý nákup s dodaním najneskôr do druhého dňa. Vďaka nadštandardným vzťahom s výrobcami má prístup k najnovším technológiám a ponúka unikátnu možnosť predobjednania horúcich noviniek, ktoré sú pre záujemcov pripravené na vyzdvihnutie v deň ich celosvetového uvedenia na trh. „Zákazník u nás zoženie aj tie najdrahšie komponenty pre najvýkonnejšie zostavy (procesory za viac ako 5 000 €),“ komentuje Pavel Roubínek.

Ako zostavenie PC funguje

Konfigurátor postupne prevedie záujemcov výberom jednotlivých položiek od procesora až po zdroj, kde ponúka vzájomné kompatibilné diely a všetky potrebné položky.

  • Výber komponentov v konfigurátore.
  • Kontrola kompatibility pracovníkom montáží.
  • Dodanie dielov pre montáž.
  • Fyzická montáž a testovanie počítača.
  • Finálna kontrola a kompletizácia obalov pre bezpečné doručenie.
  • Doručenie zákazníkovi podľa jeho preferencií.

Doba dodania je pre predkonfigurované počítače do druhého dňa. „V prípade individuálnej konfigurácie, kde vyrábame počítač tzv. na zákazku, je to 6 pracovných dní,“ upresňuje Eliška Čeřovská.

Široký sortiment a špičková kvalita

Nikto iný na trhu neponúka tak široký sortiment počítačových zostáv ako Alza. Priemerná cena individuálne zostaveného PC je približne 1 600 €, zatiaľ čo pri predkonfigurovaných počítačoch sa pohybuje okolo 1 220 €. Ponuka počítačov však nie je iba o zostavách za tisíce eur pre najväčších nadšencov. Alza ponúka aj herné zostavy vo všetkých cenových reláciách.

Na vrchole ponuky sú limitované edície, ako napríklad Alza Kingdom Come Deliverance II alebo Alza Blueberry edícia, ktorú firma ponúka v spolupráci s výrobcami počítačového hardvéru alebo hernými vývojármi. Najväčšou špecialitou sú tzv. „Custom build“ počítače, čo predstavuje vrchol počítačového umenia. Počítačová skriňa aj množstvo dodatočných dielov sa v takom prípade vyrába pomocou 3D tlačiarne a chladenie je riešené vodným okruhom. Ide o limitovaný počet, často iba o jeden kus.

Najdrahším predaným počítačom bola individuálna konfigurácia na prianie zákazníka za takmer 15 800 € a konkrétne na Slovensku to bola konfigurácia na prianie zákazníka v hodnote 7 500 €.

Trendy v nákupe PC zostáv

Zákazníci spoločnosti Alza sa v posledných rokoch čoraz viac odkláňajú od nákupu vopred daných konfigurácií a preferujú možnosť výberu jednotlivých komponentov podľa svojich predstáv. Tento trend potvrdzujú medziročné porovnania dát firmy, ktoré ukazujú postupný nárast záujmu o individuálne zostavené počítače, hoci stále predstavujú menší podiel v porovnaní s hotovými zostavami.

Aby sme vyšli v ústrety tomuto rastúcemu záujmu, plánujeme na tohtoročnú vianočnú sezónu rozšíriť ponuku osvedčených skladových zostáv, pri ktorých si zákazník jednoducho upraví konfiguráciu, a to v oblastiach ako je veľkosť operačnej pamäte, kapacita SSD disku, variant grafickej karty či dizajn počítačovej skrine. Týmto spôsobom spojíme výhody skladových počítačov, ako je okamžitá dostupnosť s dodaním do druhého dňa a overená kompatibilita jednotlivých dielov s flexibilitou a prispôsobením, ktoré ponúkajú individuálne zostavy,“ uzatvára Eliška Čeřovská.

Značky: