Udialo sa tak dnes v bratislavskom showroome, kde si môžete túto expozíciu pozrieť a dozvedieť sa, ako inteligentné spotrebiče značky Siemens fungujú.

Vidieť však nestačí, a preto si budete môcť tieto spotrebiče aj vyskúšať, aby ste mali reálnu predstavu o tom, ako fungujú a či by vám priniesli do života reálny úžitok. Tento kútik vyzerá ako klasická moderná kuchyňa, kde nájdete všetky bežné domáce spotrebiče, ktoré dennodenne používate. Rozdielom je však to, že tieto sú inteligentné a viete ich ovládať aj vzdialene za pomoci aplikácie v smartfóne alebo tablete. Všetky spotrebiče pochádzajú od spoločnosti Siemens, ale do tohoto ekosystému zapadá aj niekoľko produktov značky Bosch. Aplikácia Home Connect, pomocou ktorej sa spotrebiče ovládajú, je dostupná pre Android a iOS zariadenia zdarma. Ešte dodajme, že tento „smart kútik“ vznikol v spolupráci so spoločnosťou BSH domáce spotrebiče s. r. o.

Čo všetko môžete v novej expozícii SMART KITCHEN vidieť

Pre návštevníkov je aktuálne pripravených 10 smart produktov značky Siemens, medzi ktorými nájdete napr. chladničku, rúru, práčku, sušičku, umývačku riadu, indukčnú varnú dosku, digestor alebo kávovar. Praktické ukážky sa dnes týkali iba smart kávovaru, nakoľko zvyšné zariadenia neboli z technických dôvodov v prevádzke. Samotná aplikácia však ponúka demo mód, kde sa dajú nastavenia a prevádzka zariadení simulovať. Áno, nie je to ono, ale aspoň niečo.

Najprv si však upresnime, ako to funguje. Všetky zariadenia sú samostatnou riadiacou jednotkou, nepotrebujete mať žiadnu centrálnu riadiacu jednotku, čo je dobre. Jednotlivé zariadenia sa pridávajú do systému, resp. aplikácie veľmi jednoducho. Najprv sa pripojíte na sieť zariadenia, ktoré následne pripojíte na domácu Wi-Fi sieť. Kvôli bezpečnosti musí byť zabezpečená, na otvorenú Wi-Fi sieť sa spotrebiče nepripoja.

Po pridaní spotrebiča do aplikácie ho môžete okamžite ovládať, a to odkiaľkoľvek na svete. Stačí mať pripojenie na internet. Komunikácia prebieha cez vzdialený server, a preto odpadá nutnosť zriaďovania pevnej IP adresy a pod. Samotná aplikácia ponúka jednoduché prostredie, v ktorom si vyberiete spotrebič, ktorý chcete ovládať alebo nastaviť. Funkcionalita zatiaľ nie je taká pokročilá, aby bolo možné vytvárať scény na základe podmienok, ale to je iba otázkou softvéru, takže v budúcnosti môžeme očakávať aj nové možnosti a funkcie. Zariadenia ponúkajú funkcie podľa typu a určenia.

V prípade práčky je možné nastavovať rôzne programy, spustiť oneskorené pranie a začiatočníkov (v praní) poteší možnosť výberu typu oblečenia v aplikácii, na základe čoho vám bude odporučený najvhodnejší program. Taktiež je k dispozícii automatické dávkovanie pracieho prostriedku. Sušička, a taktiež umývačka riadu má podobné možnosti. Sušička napr. vie udržiavať oblečenie „teplé a v pohybe“, aby sa predišlo madžganiu a krčeniu. K umývačke ešte dodáme, že vždy pred jej spustením musíte povoliť vzdialené ovládanie, bez toho ju nespustíte. Príklad – deti ju doma naplnia, povolia prístup jedným tlačidlom a vy nastavíte, čo sa bude ďalej diať, resp. kedy začne proces umývania. Nie je to ešte úplne dokonalé, ale to sa časom doladí.

Indukčnú varnú dosku nie je kvôli bezpečnosti možné zapínať vzdialenie, ale napr. zóny varenia viete aktivovať cez aplikáciu (doma) a tomu prispôsobiť aj funkčnosť digestoru. Toto je asi najmenej zaujímavá časť, keď varíte, tak ste väčšinou prítomní a nepotrebujete aplikáciu.

Ďalším zaujímavým produktom je smart chladnička, ktorá má integrované kamery a vy tak vždy viete, čo v nej máte a naopak, čo vám chýba a priamo z obchodu sa do nej viete pozrieť. Chladnička zaznamená fotografiu priestoru dverí a hlavného priestoru po každom zatvorení. Vy na fotografii kvôli GDPR nebudete J. To je výborne, môžete vyjedať aj smart chladničku bez dôkazu! Okrem toho vie (bude vedieť) chladnička aj rozpoznať určité typy potravín a odporučiť vám, kde ich máte umiestniť alebo, že do chladničky nepatria. Samozrejmosťou je nastavovanie teploty. Takáto chladnička dáva význam a v bežnej prevádzke to môže byť veľmi praktické riešenie (podobnú má v ponuke Samsung).

„Aplikácia obsahuje množstvo praktických rád a tipov na mieru každému spotrebiču, vrátane informácií o technickej podpore.“

Ďalším produktom je rúra, ktorú môžete vzdialene ovládať a ak neviete čo variť, tak v aplikácii nájdete aj rôzne typy na recepty. Každý recept má zoznam surovín, ktorý môžete v aplikácii nazdieľať partnerovi, aby cestou domov všetko potrebné nakúpil. Následne vás aplikácia prevedie aj prípravou jedla. Len aby sme potom ešte vedeli variť. Toto sú zariadenia pre ľudí, ktorí nechcú tráviť v kuchyni viac času, ako je nutné.

A na záver smart kávovar, ktorý sme vyskúšali v reálnej prevádzke. V aplikácii si zadáte, aký nápoj má pripraviť (v ponuke sú aj mliečne nápoje – late, kapučíno a pod.), aká má byť veľkosť nápoja, teplota, intenzita a následne už iba počkáte na výsledok. Prezentovaný kávovar má aj integrovanú termosku, ktorá udrží studené mlieko v „použiteľnom stave“ až 7 hodín. Nezabudnite na šálku! Tu vám kávovar sám nevloží!

Aplikácia ponúka aj možnosť uloženia obľúbených nápojov alebo nápojov, ktoré radi pijú vaši priatelia. Napokon je v ponuke aj zahraničná inšpirácia na rôzne kávové nápoje. Takýto kávovar má zmysel, ale nie pre každého, resp. bežného používateľa. Ak robíte viac káv, musíte ísť ku kávovaru. Ak zabudnete na šálku, káva sa vám neurobí, takže – musíte ísť ku nemu! Ale, ak cestou do práce vložíte šálku, tak cestou domov si môže spraviť kávu a doma vás bude čakať voňavý nápoj.

„Otvorením novej expozície reaguje Alza na stále rastúci dopyt po smart výrobkoch. Napr. v kategórii smart domácnosť vzrástol na Slovensku záujem v medziročnom zrovnaní o viac než 65 %. Medzi TOP najpredávanejšie produkty patria termostaty a hlavice (napr. Netatmo, Honeywell), bezpečnostné kamery (iGet, Evolveo), zásuvky (Sonoff, TP-LINK), či osvetlenie od Philips HUE vrátane populárnych LED pásikov alebo inteligentných MESH Wi-Fi systémov

Graf záujmu o smart zariadenia v roku 2017 a 2018

Viac ako zdvojnásobenie predajov vykazujú tento rok produkty z kategórie inteligentného zabezpečenia domácnosti – inteligentné alarmy (iGet, Fibaro), smart zámky, termostaty a veľký boom medzi slovenským zákazníkmi zažívajú tiež centrálnej jednotky s hlasovými asistentmi (napr. Apple Home Pod, Google Assistant, Amazon Alexa), ktorých sa od januára predali už stovky kusov. Stabilný záujem je aj o senzory a detektory (pohybu, dymu, plynu či CO alebo protipovodňové detektory), a tiež o smart meteostanice.“ 

Ak vás téma smart zariadení zaujíma, určite túto expozícii navštívte, aby ste vedeli, či je to pre vás to pravé alebo ešte máte na tieto zariadenia čas. A napokon, ak vás zaujíma inteligentná domácnosť ako celok, tak sledujte aj naše recenzie na rôzne smart zariadenia, ako aj návody na praktické používanie týchto zariadení a systémov. 

Prečítajte si aj:

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE