Apple HomeKit je riešenie od firmy Apple. K svojmu fungovaniu nevyžaduje samostatnú riadiacu jednotku, pretože tou sa stane vaše iOS zariadenie alebo Apple TV. V praxi to teda znamená, že aby ste sa na diaľku pripojili k vašej Apple HomeKit domácnosti, je potrebné mať doma minimálne jedno iOS zariadenie (iPhone alebo iPad) alebo Apple TV.

Inteligentná domácnosť Apple HomeKit má z dlhodobého hľadiska potenciál stať sa inteligentnou domácnosťou strednej triedy, pretože ju podporuje veľké množstvo výrobcov a používateľ si musí vedieť vhodne zvoliť jednotlivé zariadenia a senzory. Faktom je, že toto riešenie je aj dnes pomerne náročné kategorizovať.

Dôvod je ten, že v prípade riešení inteligentných domácností pre masy máte vždy k dispozícii základný balíček s potrebným vybavením a môžete si veľmi jednoducho dokúpiť ostatné komponenty. V prípade Apple HomeKit to chýba a používateľ, ktorý chce pracovať s týmto riešením, sa musí o technológiu aktívne zaujímať a musí si sám vedieť vyhľadať kompatibilné senzory a zariadenia z ponuky viacerých výrobcov.  

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť veľkého článku o inteligentnej domácnosti, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ako funguje Apple HomeKit?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit