Rok 2020 sa nesie v znamení cloudového hrania.

NVIDIA GeForce NOW, Xbox Cloud Gaming, Google Stadia a najnovšie aj Amazon Luna. Ponuka služieb cloudového hrania sa postupne rozširuje a svoju službu dnes ponúka prakticky každý veľký technologický gigant, česť výnimkám.

Cloudové hranie umožňuje streamovať hry do zariadení, ktoré nemajú dostatočný výkon na to, aby hra bežala priamo na nich. V praxi to znamená, že si môžete zahrať na výkon náročnú počítačovú hru priamo na smartfóne, pretože výpočty prebiehajú v dátovom centre poskytovateľa služby a do vášho telefónu sa streamuje video. Opačným smerom sa odosielajú tlačidlá, ktoré stláčate na hernom ovládači.

Amazon Luna je aktuálne dostupná iba pre niektorých obyvateľov USA a umožní hrať hry cez cloud na zariadeniach, ako je set-top box Fire TV, na počítači či na mobilných platformách. Amazon dokázal obísť aj prísne pravidlá obchodu App Store a svoju službu bude na iOS zariadeniach poskytovať prostredníctvom webovej aplikácie.

Amazon Luna

Amazon Luna. Zdroj: Amazon

Za 6 dolárov mesačne vo Full HD, pribudnú aj ďalšie balíky

Základom služby je predplatné Luna+, ktoré za 6 dolárov mesačne umožní prístup ku knižnici približne 50 hier, ktoré môžete streamovať v rozlíšení Full HD pri 60 fps. Časom príde podpora rozlíšenia 4K. Amazon takisto spustí predplatné Ubisoft hier, ktoré umožní predplatiteľom pristupovať k najnovším titulom tohto vydavateľa.

Amazon so spustením služby začal predávať vlastný herný ovládač Luna Controller. Službu je možné využívať aj s ostatnými Bluetooth ovládačmi.

Zatiaľ nie je známe, kedy a či bude Amazon Luna dostupná na Slovensku. Záujemcom o cloudové hranie preto odporúčame služby NVIDIA GeForce NOW a Xbox Cloud Gaming, ktoré fungujú aj u nás.

Amazon Luna Controller

Amazon Luna Controller. Zdroj: Amazon

Zdroj: Amazon

Prečítajte si aj:

Xbox hry si môžete odteraz zahrať na Androide: Treba splniť tieto podmienky

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit