GeForce NOW prináša cloudové hranie. Znamená to, že graficky náročné videohry si môžete zahrať na zariadeniach, ktoré nedisponujú potrebným výpočtovým výkonom, pretože grafika hry sa vykresľuje v dátových centrách firmy NVIDIA a do vášho zariadenia sa posiela iba video.

GeForce NOW funguje v podstate rovnako ako služby Netflix či HBO GO. V porovnaní s nimi je však potrebná obojstranná komunikácia, keďže do dátových centier putujú informácie o tom, ktoré tlačidlá na gamepade či klávesy na klávesnici ste práve stlačili. Výsledkom je, v prípade optimálneho dátového spojenia, takmer identický zážitok, ako keby ste hrali na výkonnom hernom počítači priamo u vás doma.

Hrať cez cloud môžete aj zadarmo

Cloudové hranie od NVIDIA je od februára dostupné pre širokú verejnosť. K dispozícii je v bezplatnej a platenej verzii. V rámci bezplatného účtu máte k dispozícii štandardný prístup k službe a môžete sa hrať 1 hodinu bez prerušenia. Po uplynutí jednej hodiny vás GeForce NOW automaticky odpojí. Okamžite sa však môžete pripojiť späť a pokračovať v hraní tej istej hry alebo iného titulu. Alebo sa zaradíte do čakacieho radu. Štandardný prístup k službe totiž znamená, že za určitých podmienok budete musieť počkať, až sa uvoľní cloudový počítač, ku ktorému sa môžete pripojiť.

O službu je aktuálne veľký záujem, takže v prípade bezplatného konta sa čakaniu nevyhnete. Bez ohľadu na tieto obmedzenia, GeForce NOW aktuálne predstavuje najlepší spôsob, ako si vyskúšať zadarmo cloudové hranie na Slovensku.

GeForce NOW ponúka aj platené členstvo, to však bolo v dobe prípravy tohto článku vypredané. V prípade záujmu sa môžete prihlásiť na čakaciu listinu, NVIDIA postupne navyšuje kapacity služby. Tzv. Founders konto ponúka bezplatný prémiový prístup po dobu 90 dní, následne bude služba spoplatnená poplatkom 5,49 eur mesačne, a to na obdobie 12 mesiacov. Platiaci členovia majú prioritný prístup k službe, takže by sa nemalo stať, že budú musieť čakať na cloudový počítač. Takisto môžu hrať dlhšie bez nutnosti opätovného pripojenia a to až 6 hodín. V prípade zmeny hry je potrebné pripojenie prerušiť a vytvoriť nové. Vizuálnym bonusom pre platiacich hráčov je podpora technológie ray tracing, ktorú si môžu v kompatibilných hrách aktivovať.

Cez cloud si nezahráte všetky hry. Hru musíte vlastniť a musí byť kompatibilná s GeForce NOW. Aktuálny zoznam nájdete na oficiálnom webe služby

Cez cloud si nezahráte všetky hry. Hru musíte vlastniť a musí byť kompatibilná s GeForce NOW. Aktuálny zoznam nájdete na oficiálnom webe služby, Zdroj: NVIDIA

Pre počítače, NVIDIA SHIELD TV a mobilné zariadenia

GeForce NOW sme v beta verzii používali takmer 3 roky, používame ju aj vo verejnej verzii. V priebehu tohto obdobia sme pozorovali jej optimalizovanie a zvyšovanie kvality herného zážitku. Službu sme testovali na rôznych zariadeniach – na počítači s Windows 10, na NVIDIA SHIELD TV a tiež aj na mobilnom zariadení s Androidom. Po vytvorení používateľského konta v službe GeForce NOW si musíte stiahnuť aplikáciu pre Windows alebo macOS, resp. aplikáciu pre Android z Obchodu Play. V prípade SHIELD TV je aplikácia predinštalovaná v zariadení a toto zariadenie predstavuje aktuálne jediný spôsob, ako si užiť GeForce NOW na veľkej obrazovke. Alternatívne môžete k televízoru pripojiť notebook či miniatúrny počítač a využiť aplikáciu pre Windows 10. V zozname podporovaných platforiem chýba aplikácia pre iOS. Tá nie je k dispozícii a NVIDIA tvrdí, že z jej strany záujem je, avšak Apple ju nechce publikovať vo svojom obchode App Store.

Hry môžete cez GeForce NOW streamovať v rozlíšení 720p alebo 1080p, a to pri 30 alebo 60 fps. NVIDIA odporúča stabilné internetové pripojenie s rýchlosťou 25 Mbps, nutným základom je rýchlosť 15 Mbps. Takisto odporúčame pripojenie cez ethernet, dobrú skúsenosť môžete získať aj v prípade kvalitného a stabilného pripojenia cez 5 GHz Wi-Fi sieť. Všetky uvedené parametre platia pre hráčov s bezplatným aj Founders kontom. NVIDIA nevylučuje, že neskôr umožní streamovanie aj v 4K. Stať by sa tak mohlo už tento rok.

V rámci testovania sme skúšali hrať aj cez mobilnú 4G sieť. Na niektorých miestach bol zážitok skvelý, na iných miestach sme postrehli slabšie pokrytie 4G sieťou operátora – na hraní sa to okamžite prejavilo. Cloudové hranie cez mobilnú sieť je tiež náročné na spotrebu dát. Za hodinu hrania sme preniesli približne 3 GB dát. V tomto smere sa tešíme na príchod 5G sietí, ktoré posunú zážitok z mobilného cloudového hrania na vyššiu úroveň.

Prehrávač NVIDIA SHIELD TV predstavuje pohodlný spôsob, ako si zahrať cez GeForce NOW aj na veľkej televíznej obrazovkeZdroj: NVIDIA

Prehrávač NVIDIA SHIELD TV predstavuje pohodlný spôsob, ako si zahrať cez GeForce NOW aj na veľkej televíznej obrazovke, Zdroj: NVIDIA

Hry je potrebné vlastniť a zároveň musia byť v ponuke GeForce NOW

GeForce NOW funguje na princípe, ktorý je teoreticky atraktívny pre všetkých – pre vydavateľov a vývojárov, pre firmu NVIDIA a aj pre samotných hráčov. NVIDIA zarába na tom, že si hráči platia prémiové členstvo, aby si prenajali počítače z cloudu. Vývojári môžu teoreticky zvýšiť predaje hier, keďže tie sa môžu dostať k širšiemu publiku, ako tomu bolo doteraz. Hráči totiž nepotrebujú vlastniť herný počítač, aby si hru mohli zahrať. Ak si budú chcieť zahrať očakávanú novinku, tak si ju kúpia a následne si ju zahrajú na ľubovoľnom zariadení, ktoré podporuje GeForce NOW. Taký je koncept služby.

A samotní hráči profitujú z GeForce NOW v tom zmysle, že pre určitú skupinu používateľov môže cloudové hranie predstavovať náhradu za ich vlastný herný počítač. Pre ďalšiu skupinu hráčov ide o doplnok, vďaka ktorému môžu pokračovať v hraní aj na cestách alebo mimo domova, keď nemajú k dispozícii svoj herný počítač. V tomto smere je výhoda, že hru si nemusia kupovať viackrát – stačí ju raz vlastniť a zahráte si ju na vašom počítači aj cez GeForce NOW.

Lenže, je tu jedno ALE. NVIDIA a herní vydavatelia momentálne rokujú o tom, ktoré hry budú dostupné v službe GeForce NOW a pravdepodobne chvíľu potrvá, kým sa situácia stabilizuje. Služba GeForce NOW totiž pár týždňov po skončení beta testovania prišla o viacero hier, ktoré boli dostupné v ponuke služby. Pre vysvetlenie – aby ste mohli hru hrať cez GeForce NOW, musíte ju vlastniť v obchode Steam, Epic Games Store, Uplay atď. a zároveň musí byť táto hra v ponuke GeForce NOW. Je to trochu škoda, že si nemôžete zahrať hociktorú hru, ktorú vlastníte, avšak z hľadiska optimálneho fungovania služby chápeme, prečo tomu tak je.

GeForce NOW je k dispozícii pre Windows 10, macOS, Android. iOS chýba, vraj kvôli obmedzeniam obchodu App Store

GeForce NOW je k dispozícii pre Windows 10, macOS, Android. iOS chýba, vraj kvôli obmedzeniam obchodu App Store, Zdroj: NVIDIA

Doťahovanie sa s hernými vydavateľmi

Prvé týždne tak boli pre GeForce NOW turbulentným obdobím, ktoré poukázalo na nedostatky tohto typu služieb. A z určitého hľadiska je tragikomédiou, že najväčšia slabina GeForce NOW nesúvisí s jej technickým spracovaním, ktoré je na pomery cloudového hrania špičkové, ale s obchodnými priekmi na pozadí. Herní vydavatelia by totiž pravdepodobne chceli, aby bola GeForce NOW samostatná platforma a hráči si museli opäť kupovať hry. Lenže NVIDIA chce, aby si hráči mohli zahrať hry, ktoré už vlastnia a nemuseli ich opäť kupovať. My v tom máme jasno, ktorý prístup je nám sympatickejší.

Faktom je, že zo zoznamu podporovaných hier v službe GeForce NOW zmizli tituly viacerých vydavateľov, ako je Activision Blizzard, Bethesda Softworks, 2K Games, Xbox Game Studios, Warner Bros, Codemasters či Klei Entertainment. NVIDIA na situáciu reagovala tvrdením, že v ponuke služby je (ku koncu apríla) 30 zo 40 najhranejších hier z obchodu Steam a pracuje na sprístupnení podpory pre viac ako 1500 hier.

Čas teda ukáže, ako sa bude služba GeForce NOW ďalej rozvíjať. Z pohľadu používateľa totiž môže byť veľký problém, ak zo dňa na deň a bez upozornenia zmizne z ponuky hra, kvôli ktorej si službu platil a používal ju. Pevne veríme, že podobné prekvapenia budú v blízkej budúcnosti minulosťou a budeme na ne spomínať ako na pôrodné bolesti služby, ktorá nám priniesla nové možnosti, ako sa môžeme hrať kdekoľvek a na ľubovoľnom zariadení bez ohľadu na jeho reálny výkon.

Cloudové hranie spočíva v tom, že náročné grafické výpočty prebiehajú v počítačoch v dátových centrách a nie v zariadení, na ktorom sa hráte

Cloudové hranie spočíva v tom, že náročné grafické výpočty prebiehajú v počítačoch v dátových centrách a nie v zariadení, na ktorom sa hráte, Zdroj: NVIDIA

Verdikt

Cloudové hranie má veľký potenciál a môže priniesť svet videohier používateľom, ktorí doteraz nehrali. V závislosti od potrieb používateľa môže GeForce NOW teoreticky úplne nahradiť herný počítač. Pre väčšinu hráčov však pôjde o výborný doplnok k ich hlavnému počítaču.

Vďaka GeForce NOW sme mohli pokračovať v hraní aj mimo domova, stačilo mať poruke kvalitné pripojenie do internetu. A nakoľko hry na Steame a ďalšie služby podporujú ukladanie uložených pozícií do cloudu, v hraní sme kontinuálne pokračovali bez ohľadu na zariadenie a spôsob hrania, či sme hrali lokálne na našom hernom počítači alebo cez cloud cez GeForce NOW.

Ak chcete vyskúšať cloudové hranie, bezplatné konto v GeForce NOW je momentálne tou najlepšou voľbou. Môžete si zahrať hry, ktoré vlastníte a sú v službe GeForce NOW. Alternatívne môžete vyskúšať niektorú z free-to-play hier zadarmo, ktoré sú dostupné bezplatne.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit