Potvrdzujú to výsledky nezávislých testerov.

AMD predstavilo nový produktový rad Ryzen 3000 pred niekoľkými týždňami na výstave E3. Už v čase predstavenia nové CPU vyzerali skvelo. Prvýkrát v 20 ročnom súperení s Intelom, by mohol nový produktový rad konečne predbehnúť procesory konkurenta. Otázkou večera na E3 bolo, či aj nezávislé testovanie potvrdí odvážne tvrdenia AMD.

Pri porovnávaní dvoch CPU sa vo všeobecnosti prihliada na tri základné parametre: cenu, výkon a spotrebu energie. Je však pomerne jednoduché vyhrať pri porovnávaní jednej hodnoty a je tak potrebné brať výsledky z viacerých meraných kategórií ako celok. Hlavný nepomer medzi Intelom a AMD bol v minulosti vo veľkej spotrebe energie v neprospech AMD, čo sa postupom času zlepšovalo, hlavne po predstavení Ryzen 7 2700.

S príchodom Ryzen 3000 sa všetko mení. Nová 7nm technológia od AMD dovoľuje zvýšiť výkon na takú úroveň, aby mohla konkurovať špičkovým procesorom od Intelu bez toho, aby sa počítač s AMD procesorom zmenil na “zváračku”.

Pokiaľ si vyberiete ktorýkoľvek procesor z radu Ryzen 3000, s najväčšou pravdepodobnosťou porazí ktorýkoľvek porovnateľný procesor od Intelu vo výkone, cene a spotrebe energie.

Zdroj: ArsTechnica

Prečítajte si aj:

Radšej poslúchnite Google

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.