AMD procesory série A si našli svojich fanúšikov, najmä vďaka dobrému pomeru cena a výkon. Na trh sa chystá ich siedma generácia, postavená už na novej AM4 platforme.

Siedma generácia APU čipov od AMD však ešte nebude využívať Zen architektúru. CPU jadrá stále patria do rodiny Excavator, hlavnou výhodou teda bude platforma AM4, ktorá sprístupňuje DDR4 pamäte, najnovšie rozhrania a štandardy v priemysle.

Čo je nové? Hlavne zlepšenia v oblasti spotreby a grafického výkonu. Nové APU so spotrebou 65 W ponúkajú zhruba rovnaký výkon ako predošlá generácia na úrovni 95 W. Okrem nižšej spotreby tak získate aj tichší a chladnejší počítač.

APU riešenia od AMD tradične zaostávajú za Intelom v oblasti surového výpočtového výkonu, a nie je tomu inak ani teraz. Firma sa chváli, že ich najvýkonnejší pripravovaný čip sa výkonom vyrovná procesoru Core i5-6500. Je to lepšie, ako v minulosti, keď sa AMD APU porovnávali s Core i3 procesormi.

APU riešenia od AMD sú však zaujímavé vďaka grafickému výkonu, v ktorom majú navrch nad integrovanými riešeniami od konkurencie. Nové čipy by mali dosahovať až o 99% vyšší grafický výkon ako Core i5-6500. Jedná sa tak o celkom zaujímavé riešenie pre hráčov s obmedzeným rozpočtom, ako aj pre ľudí, ktorí si len sem tam chcú zahrať nejakú menej náročnú hru.

Autor: Pavol Ondruška

Zdroj: amd.com

Značky: