Výkonná grafická karta v prenosnom počítači v hliníkovom tele a postavenom na platforme AMD.

Už to samotné je kombinácia vysokého výkonu a zároveň aj prijateľnej energetickej náročnosti. Svoj podiel na efektivite má však najmä grafická karta GeForce RTX série 4050. Je postavená na najnovších technológiách, no s prihliadnutím na energetickú náročnosť. Naozaj nie je tak výkonná ako karta 4090 v inom teste s notebookom Lenovo Legion 9i.

OLED

Notebook je skonštruovaný ako multimediálna pracovná stanica so 16“ displejom. Výrobca zvolil 120 Hz OLED displej, ktorý podporuje farebný gamut DCI-P3 v 100 % rozsahu. Prináša rozlíšenie 3,2K, čo znamená 3200 × 2000 bodov. K tomu výrobca pridal ešte podporu HDR True Black 500 a certifikáciu Eyesafe 2.0. Filtrovanie modrého svetla máte už v samotnej technológii OLED displeja. Tomu sa dá vo Windows zapnúť aj režim Nočné osvetlenie, ktorý na OLED displeji vyzerá oveľa lepšie ako na type IPS.

Výsledné farby nemajú tak silný sépiový efekt a v niektorých prípadoch si nebudete istí, či je táto funkcia vôbec zapnutá. Je to však aj o intenzite nastavenia tohto efektu s certifikovaným displejom. Na ochranu očí nemusíte zachádzať s touto systémovou funkciou príliš ďaleko. Menej príjemné je už to, že veko displeja sa dá otvorí ucho približne do 130 stupňov.

acer swift x 16Zdroj: TOUCHIT
acer swift x 16

Obrovský touchpad

Tento ovládací prvok je pravdepodobne najväčší, aký sa dá v notebookoch podobného segmentu vidieť. Ešte raz, touchpad je skutočne obrovský. Komu by to spôsobovalo ergonomické problémy, má možnosť ho prostredníctvom klávesovej skratky vypnúť.

Klávesnica má 2 stupne podsvietenia. Priamo na nej sa dá vypnúť mikrofón a obsahuje aj numerický blok. Podobne ako pri iných notebookoch tejto značky, aj tu ho výrobca jemne zúžil a tak sa treba s ním naučiť pracovať.

acer swift x 16Zdroj: TOUCHIT
acer swift x 16

Výkon a hlučnosť

Acer použil svoju technológiu dvoch ventilátorov s názvom TwinAir Cooling. Znižuje to celkovú hlučnosť. Aj pri najvyššom zaťažení si notebook drží hranicu hlučnosti pod 85 decibelov. Nenáročné využívanie má za následok úplné stíšenie a vďaka tomu máte nehlučný notebook.

Tu treba oceniť optimalizáciu chladenia a celkovej spotreby v rámci procesora a grafickej karty. Ide o notebook, ktorý je stavaný na rozšírené multimediálne využitie, no v kancelárskom režime si ponechá tichý chod. Je tichší ako menej výkonný a tenší model Acer Swift Edge 16.

Spotreba

Premenené na konkrétne čísla je v prípade bežnej kancelárskej činnosti spotreba na úrovni do 28 W. Bežne notebook odoberá 14 W. To v prípade, že máte zobrazené nejaké statické údaje a aktívne nespúšťajte žiadne aplikácie. Pri spúšťaní aplikácií alebo aktívnejšom využívaní sa miestami zvýši spotreba na 60 W. Hranie hier a plnej záťaži grafickej karty urobila spotrebu v priemere 107 W. Pri niektorých činnostiach sa celková spotreba zariadenia vyšplhala až na 124 W. Išlo však o výnimočný vrchol.

Teplota

Výkon a spotreba sa podpisujú aj na teplote. Je zrejmé, že s takouto grafickou kartou sa dajú očakávať vyššie teploty. Konkrétne 53 °C nad klávesnicou a mriežkovaním, ktoré zároveň slúži na odvod tepla. Toto je teplota, ktorá vás popáli. Mierne sa zahrievala aj klávesnica, ktorá pri najvyššej záťaži dosahovala teplotu 38 °C.

Opierka na dlane a touchpad bol zahriaty len minimálne a to zhruba na úrovni 35 °C. Zospodu sú údaje podobné, no tu je chladenie lepšie, keďže práve v spodnej časti dochádza aj k aktívnemu odvodu tepla. Maximum bolo na niektorých miestach 49 °C. Najmä v zadnej časti základne.

Porty

Portová výbava je na štandardnej úrovni. Tu by som viac ocenil inú kombináciu rozloženia. Ide o detail, ale na ľavej strane sú porty USB-C a na pravej USB-A. Aspoň jeden port USB-A na opačnej strane by mi uľahčil celkovú situáciu a subjektívne zvyky. Pri tom všetkom treba oceniť aj kompaktný napájací zdroj s výkonom 135 W a fakt, že notebook môžete nabíjať aj s portom USB-C, ktorý má maximálny vstupný príkon 100 wattov.

Webová kamera bez krytu

Pochváliť treba kvalitu webovej kamery, ktorá má rozlíšenie 1080p. Využíva technológie vylepšenia vzhľadu, ako aj potlačenie šumu s využitím AI. Počas videohovoru môžete nastaviť automatické približovanie vašej tváre ako aj možnosť rozostrenia obrazu alebo korekciu pohľadu. To posledné znamená, že aj keď sa nebudete priamo pozerať do kamery, obraz sa upraví tak, ako by ste sa pozerali do objektívu.

Verdikt

Acer Swift X 16 je veľmi dobrý notebook na využitie pri práci s 3D grafikou alebo hranie hier. Hoci nejde priamo o herný nástroj. Dostanete ho v plnej výbave, teda s veľkým displejom, plnohodnotnou klávesnicou, skutočne obrovským touchpadom a v neposlednom rade so špičkovým OLED displejom.

Pri práci s kancelárskymi nástrojmi je absolútne nehlučný. Notebook je hrubší, ale ak chcete výkonný stroj a nepotrebujete úplne to najtenšie na trhu, tento notebook má len minimum vlastnosti, ktoré by vám nemuseli vyhovovať.

Cena: 1699 eur

Zapožičal: Acer

Technické parametre a testy

Model notebooku / ParameterAcer Swift X 16
ProcesorAMD Ryzen 7 7840HS 3,8 ÷ 5,1 GHz, 16 MB L3 cache (35 ÷ 54 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk1 TB SSD WD (max. 1 TB)
Hlavný displej16″, 16:10, OLED, HDR 500, 120 Hz, max. rozlíšenie 3200 × 2000 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 4050, 6 GB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6E / Bluetooth 5.3
Porty2 × USB-C / TB4 + PD 100 W, 1 × USB-A 3.2 Gen 1, 1 × USB-A 3.2 Gen 2, HDMI 2.1, microSD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]356 × 249 × 18
Hmotnosť [kg]1,9
ZapožičalAcer
Cena (EUR s DPH)1699
Model / TestyAcer Swift X 16
PCMark 10 – Kancelársky výkon7480
3DMark 11 – Herný výkon24798
3DMark – Speed Way1958
3DMark – Solar Baynekompatibilný
3DMark – Port Royal4515
Geekbench CPU Single / Multi2461 / 12161
Geekbench GPU82792
VR Mark – Orange Room9785
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1616,3
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]3:06
Faktor mobility1,63

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.