Počas IDF predstavila výkonná riaditeľka AMD Dr. Lisa Su novú architektúru mikroprocesorov s označením Zen. Podľa jej informácií sa jedná o úplné novú architektúru, pri ktorej navrhovaní začínali inžinieri prakticky od nuly. Je to na neuverenie ale na akcii Intelu naozaj vystúpil zástupca AMD a prezentoval vlastné procesory. Bola to síce akcia na pozvánky, ale predsa.

AMD sa v posledných rokoch pomaly vzmáha. Grafické karty ako Fury Nano či RX480 si našli svojich fanúšikov a ich APU procesory dnes poháňajú všetky hracie konzoly. A už dávno neplatí, že k AMD procesoru potrebujete ventilátor s výkonom priemyselného vysávača.

Zen architektúra je novým krokom pre AMD, používa rovnaký 14nm FinFET výrobný proces ako ich grafické karty Polaris. Oproti predošlej generácii Excavator sľubuje o 40% vyšší výkon a nižšiu alebo rovnakú spotrebu. Prvé procesory postavené na Zen architektúre budú patriť do rodiny Summit Ridge a využijú AM4 slot na matičnej doske.

zen_demonstration_nowat

Na IDF bol prezentovaný procesor s 8 jadrami a 16 vláknami, postavený na novej architektúre. Podľa AMD sa frekvencia bude ešte zvyšovať, kým začne masová produkcia. Ich demonštrovaný procesor na IDF bežal na 3GHz. Postavili ho do renderovacieho testu zoči voči Intel Broadwell-E Core i7-6900K na obdobných zostavách. Aby bol test normalizovaný, AMD podtaktovalo i7-6900K z pôvodných 3,2GHz na 3GHz. V teste si procesor od AMD v ničom nezadal s 8 jadrovým top modelom od Intelu – dokonca bol aj o chlp rýchlejší.

Predstavenie architektúry a nasadenie procesoru do testovacej zostavy je znakom toho, že sa firma blíži k finálnym produktom, hoci bližší dátum uvedenia na trh ešte nebol špecifikovaný. Odhalili však, že spotreba procesorov bude porovnateľná s procesormi od Intelu a že už teraz sa pracuje na nadchádzajúcej architektúre Zen+.

Zdroj: www.tomshardware.com
Autor: Pavol Ondruška

Značky: