Minulý rok zaradilo AMD vyšši stupeň a začali brať svoje grafické karty a drivery vážnejšie. Prisľúbili, že každý rok sa dočkáme novej sady driverov a s edíciou Crimson ReLive svoj sľub zatiaľ držia.

AMD vlani ukončilo svoj Catalyst softvér. Ten bol ťažkopádny, aplikácia sa dlho načítavala a okrem toho bola neprehľadná a neintuitívna.

Vlani sa divízia firmy Radeon Technologies Group zaviazala, že každý rok vydá nový softvér pre ovládanie grafických kariet. Vtedy ukončili životnú dráhu Catalystu a nahradili zastaralý softvér sadou nástrojov Crimson. Rýchle načítavanie, prehľadné menu a užitočné funkcie na dosah ruky – aj tak by sa dal opísať Crimson. AMD treba pochváliť aj za pravidelné updaty driverov, kde viacmenej držali krok s konkurenčnou Nvidiou – pomalé tempo bolo tŕňom v oku majiteľov ich grafických kariet.

Teraz firma vydala softvér Crimson ReLive. Jedná sa v podstate o prepracovanejšiu verziu Crimsonu, užívateľske prostredie je takmer identické. Nastalo však aj zopár zmien. Jednou z nich je napríklad prepracovanejší inštalátor, ktorý umožňuje odinštalovať len niektoré komponenty predošlej inštalácie, alebo úplne odstrániť staré drivery a všetky ich pozostatky.

Firma tvrdí, že prepracovala aj funkcie FreeSync aby zabezpečila lepšiu kompatibilitu so zariadeniami na trhu. Crimson ReLive je cielený aj na virtuálnu realitu, kamaráti sa aj s Linuxom a prináša podporu FreeSync aj na Linux.

Veľmi zaujímavou je funkcia Radeon Chill. Tá v reálnom čase sleduje, koľko pohybu je v obraze a podľa toho upravuje frekvenciu obnovovania. Jednoducho povedané, ak máte v hre rýchlu scénu s množstvom pohybu, grafická karta beží naplno. Ale ak hráte niečo pomalšie, kde sa toho tak veľa rýchlo nehýbe, softvér zníži framerate na takú úroveň, aby hra stále bežala plynulo – ale spotrebuje menej energie a menej sa zahrieva. Funkciu zatiaľ podporuje len 18 hier, ale tie patria k tým momentálne najpopulárnejším.

AMD sa zameriava aj na streamovanie. Firma donedávna spolupracovala so službou Raptr, no teraz má vlastné riešenie. Funkcia sa nazýva ReLive, a dala meno aj celej sade ovládačov. AMD tvrdí, že streamovanie pomocou ReLive bude mať minimálny dopad na výkon, a hráči by mali očakávať len o cca 4-8% znížený výkon v hrách pri streamovaní. Pozitívne je, že firma si nevybrala len zopár populárnych služieb na streamovanie, ale zabudovala podporu pre prakticky všetky streamovacie služby o ktorých vedela. Okrem Twitchu a YouTube tak podporuje aj niektoré služby populárne len v Ázii – Panda.tv, Huya.com, a iné.

Nové ovládače Crimson ReLive sú už teraz dostupné na stiahnutie na stránkach AMD.

Zdroj: Tom’s Hardware