Blokovanie príspevkov na Facebooku počas COVID-19 má svoje zákutia.

Objavili sa dôverné informácie, ktoré získala organizácia Reason Foundation a hovoria o tom, že CDC (Centers for Disease Control and Prevention) bolo v kontakte s Facebookom a riadilo, čo sa môže na tejto sieti publikovať a čo nie. Moderátori sociálnej siete žiadali zdravotníckych úradníkov o kontrolu tvrdení v spojitosti s týmto vírusom.

Podobne ako je to pri iných sociálnych sieťach, otázkou bude nakoľko išlo o legitímne moderovanie a nakoľko o cenzúru. Do značne miery musíme vychádzať, že Meta je súkromná spoločnosť. Musí ale rešpektovať platné pravidlá v krajinách, kde funguje a tak súdy dbajú o autonómnosť sietí, no zároveň by nemala byť prípustná cenzúra údajov. Toto sa udialo aj v prípade Twitteru, kde sú tajné dokumenty označené ako Twitter Files.

Elon Musk povolil niektorých nezávislým novinárom prístup ku komunikácii s FBI, CDC a inými vládnymi úradmi. Ukázalo sa, že na Twitter bol vyvíjaný nátlak, aby obmedzil šírenie dezinformácií o voľbách, Hunterovi Bidenovi a víruse COVID-19.

Podľa správ zo série dokumentov Facebook Files CDC diktovalo spoločnosti Meta, čo má publikovať cez svojich moderátorov. CDC malo značný vplyv na to, o čom sa mohlo diskutovať nielen na Facebooku ale aj Instagrame či ďalších sieťach pod spoločnosťou Meta. V máji 2021 začali úradníci z centra chorôb preverovať tvrdenia o vakcínach, ktoré sa objavili na Facebooku. Išlo o rutinnú kontrolu. Platforma ale ponechala rozhodnutie na federálnej vláde.

Na dokumente nižšie je vidno, že CDC odpovedá na otázky, hoci treba dodať, že z pohľadu overovania ide o legitímne položené otázky alebo tvrdenia. Na 11. otázku, či ide o dielo človeka CDC odpovedalo, že je to teoreticky možné, avšak málo pravdepodobné“.

CDC hodnotilo tvrdenia nielen na základe pravdivosti ale aj toho, či môžu spôsobiť škody. Počas niekoľkých mesiacov sa v spoločnosti Meta nesmelo hovoriť, že vírus môže byť výsledkom z laboratória. Aktuálne je aspoň celosvetovo situácia miernejšia a pripúšťa sa aj tento názor / fakt.

V niektorých odborných kruhoch sa prikláňajú práve k tomuto poznaniu. Politiku cenzúry upravil aj Facebook a dnes by ste sa nemali dostať na čiernu listinu po tvrdení, že ide o laboratórny vírus.

Sociálna sieť obsahovala aj príspevky s výsmeškom na Anthonyho Fauciho o zdvojenom rúšku. CDC však odpovedala, že ide o užitočnú informáciu.

Kritika smerovala aj na Metu, ktorú Biely dom kritizoval, že neodstraňuje dostatočne rýchlo dezinformácie. Joe Biden v júli 2021 obvinil Facebook zo „zabíjania ľudí“.

Zdroj: Reason Foundation

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.