Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Škótov v úvodnom dueli Nemci rozdrvili 5:1 a výkon nemeckých reprezentantov nenechal nikoho na pochybách, s akými ambíciami prišli na „domáce“ futbalové EURO. Realizačný tím Nationalelf neponechal nič na náhodu – svojich hráčov pripravuje na zápasy aj pomocou všestranného riešenia SAP Sports One.

„Umožňuje nám efektívne sprostredkovať hráčom taktické pokyny a kľúčové informácie o najbližších súperoch,“ vysvetľuje Benjamin Glück, asistent trénera Juliana Nagelsmanna.

Kam skočí brankár?

Pre realizačný tím je SAP Sports One v príprave hráčov dôležitou pomôckou. Slúži ako centrálna platforma na zhromažďovanie všetkých potrebných dát a informácií a na ich analýzu. Vizualizačné funkcie dokážu preložiť čísla a idey do zrozumiteľnej podoby a posunúť výsledky analýz správnym adresátom. „Na tablete dokážeme hráčom ukázať najnovšie poznatky ešte aj v šatni krátko pred výkopom alebo počas polčasovej prestávky,“ dodáva Glück.

Nemci už v prvom stretnutí skórovali aj z pokutového kopu. Úspešný strelec Kai Havertz presne vedel, kam má strelu poslať. Nemecký futbalový zväz totiž využíva na prípravu aj aplikáciu SAP Penalty Insights, ktorá umožňuje do detailov analyzovať zákroky brankárov pri tejto situácii. Platí to aj naopak, Manuel Neuer si môže naštudovať potenciálnych exekútorov pokutových kopov z tímov súperov. V aplikácii zistí, do ktorých oblastí bránky zvyčajne mieria, ale i to, ako sa ich preferencie menia pod tlakom.

Komunikácia na mieru

Každý z nemeckých reprezentantov má aplikáciu od SAP aj vo svojom mobilnom telefóne. Využívajú ju na komunikáciu s trénermi a analytikmi. Pred každým zápasom do nej dostanú informácie na mieru a pridelené úlohy, aby sa mohli na zápas pripravovať nielen na tréningovom ihrisku.

Aplikácia slúži na obojstrannú komunikáciu. Hráči trénerov pomocou jednoduchých dotazníkov informujú napríklad o tom, ako vnímali intenzitu posledných tréningov, ako sa pred zápasom vyspali či ako sa celkovo cítia. To realizačnému tímu umožňuje pripraviť plán každému hráčovi na mieru, pomáha predchádzať pretrénovaniu a uľahčuje ladiť formu na konkrétny zápas.

Asistent trénera: Joule

Nemecký futbalový zväz, najväčšia národná športová asociácia na svete, využíva športové riešenie od spoločnosti SAP už od majstrovstiev sveta v Brazílii, ktoré nemecká reprezentácia vyhrala. Momentálne experimentuje aj s umelou inteligenciou.

„Vidíme obrovský potenciál pre AI pri analýze súperov pred medzinárodnými zápasmi,“ hovorí Martin Vogelbein, člen tímu skautov a analytikov Nemeckého futbalového zväzu. „Dúfame, že Joule, AI kopilot od SAP, prinesie obrovské výhody pri konsolidácii reportov zo zápasov. Minimalizovalo by to množstvo manuálnych úloh, ktoré musia naši zápasoví analytici absolvovať a urýchlilo by to odpovede na otázky, ktoré si pred duelmi kladieme,“ hovorí Vogelbein. Typickými príkladmi sú: Aké vzorce sa opakujú v hre súpera v jednotlivých fázach zápasu? Čo nám to hovorí o silných stránkach a slabinách tímu? Aké máme možnosti?

Značky: