Postupné zavádzanie modulárnych komponentov prišlo s Androidom 10.

Google predstavil Project Mainline ako súčasť Androidu 10, aby v systéme vytvoril modulárne komponenty, ktoré je možné aktualizovať prostredníctvom Obchodu Play. Niekoľko ďalších častí systému bolo prevedených na moduly s príchodom Androidu 11. Logicky sa teda očakáva, že ďalšia časť systému sa stane modulárnou už budúci rok.

Nové komentáre k úložisku kódov Android Open Source Project (AOSP) ukazujú, že Android Runtime sa stane modulom Project Mainline zavedením Androidu 12. Runtime, tiež známy ako ART, je prostredie používané na beh všetkých aplikácií na Androide s kompiláciou AOT. ART sa stal predvoleným od verzie Android 4.4 a nahradil vtedajší Dalvik engine.

Android je aj napriek neustálej snahe Googlu stále ďaleko od plne modulárneho dizajnu, ktorý by umožňoval zavedenie väčšiny bezpečnostných opráv iba cez Obchod Play. Smerovanie systému však čoskoro začne prinášať želané ovocie.

Google by mohol získať aj lepší prehľad o fungovaní výrazne upravených aplikácií tretích strán, ktoré majú problémy napríklad s notifikáciami.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Samsung Galaxy Note končí. Nahradí ho Galaxy Scroll?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.