Google chce týmto krokom zlepšiť bezpečnosť.

Inštalácia aplikácií zo zdrojov tretích strán patrí k vlastnostiam, kvôli ktorým niektorí používatelia preferujú Android. Táto vlastnosť totiž otvára nové možnosti a dáva používateľom väčšiu slobodu – zároveň ich však môže vystavovať väčšiemu nebezpečenstvu. Závisí od toho, nakoľko sú technicky zdatní a nakoľko si vedia spraviť a udržať poriadok s aplikáciami a ich právomocami vo vlastnom telefóne.

Google to chce s príchodom systému Android 13 zmeniť. Inštaláciu aplikácií zo zdrojov tretích strán síce nezakáže, avšak obmedzí právomoci takto nainštalovaných aplikácií – upozornil na to portál Esper. Konkrétne, zmeny sa budú týkať nového obmedzenia aplikácií tretích strán k API rozhraniu funkcií prístupnosti.

Toto API rozhranie umožňuje aplikáciám napríklad čítať obsah obrazovky, čo je užitočné pre používateľov so zrakovým postihnutím. Aplikácia však môže cez toto rozhranie získať úplný prístup k telefónu, čo môžu útočníci zneužiť vo svoj prospech.

A práve tieto riziká by mal Android 13 obmedziť. Pokiaľ si používateľ nainštaluje aplikáciu z iného zdroja, ako je Google Play, a Android 13 ho vyhodnotí za nedôveryhodný, môže používateľovi zabrániť, aby povolil aplikácii prístup k funkciám prístupnosti. Uvidíme, ako to bude fungovať v praxi.

Android 13Zdroj: Esper
Android 13: Obmedzenie aplikácií zo zdrojov tretích strán

Zdroj: Esper

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit