Nová verzia systému významne rozširuje svoje možnosti.

Systém Android TV sa do prvých podporovaných zariadení dostal už v roku 2014, pričom niekoľko rokov mu trvalo, kým sa dostal aj do povedomia používateľov a vývojárov aplikácií. Začiatkom roka 2023 sa však začali objavovať správy o konci tejto platformy, ktorú nahrádza Google TV. Prvé správy o možnom konci Android TV sa však objavili už koncom roka 2020, keď sme predpokladali, že Android TV by sa mal do dvoch rokov dostať do úzadia. Google však odhalil, že operačný systém Android TV dosiahol 220 miliónov aktívnych zariadení mesačne, čo je o 47 % viac v porovnaní s minulým rokom.

Google iba pred pár dňami usporiadal konferenciu I/O 2024, na ktorej predstavil viaceré softvérové novinky. Počas konferencie spoločnosť uviedla aj nový Android 14 pre televízory. Google kladie pritom veľký dôraz na nižšiu spotrebu, čo prízvukoval aj počas predstavenia novej verzie operačného systému pre inteligentné hodinky Wear OS 5.

Na televízoroch s Google TV bude možné využívať funkciu obraz v obrazeZdroj: Google
Na televízoroch s Androidom 14 bude možné využívať funkciu obraz v obraze

Pravdepodobne najvýraznejšou novinkou v Android 14 pre TV je funkcia obraz v obraze, ktorá umožní formou multitaskingu pracovať s jednou aplikáciou spustenou na celej obrazovke a jednou v malom okne. Google poznamenáva, že režim PiP bude k dispozícii iba na vybraných modeloch televízorov s Android 14, pričom nie je jasné, ktoré televízory alebo boxy to budú.

Android 14 pre televízory by mal byť aj menej náročný na systémové zdroje zariadení, čo zabezpečí lepší výkon. Časy spustenia sa budú dokonca v niektorých prípadoch pohybovať na úrovni 4 sekúnd. Zvýšenie výkonu by malo byť vidieť aj na zariadeniach so slabším hardvérom.

Na televízoroch s Google TV bude možné využívať rôzne režimy šetrenia energieZdroj: Google
Na televízoroch s Androidom 14 bude možné využívať rôzne režimy šetrenia energie

Nová verzia operačného systému tiež pridáva rôzne režimy napájania pre šetrenie energie, ktoré sú aplikovateľné na rôzne scenáre použitia, ako aj nové funkcie dostupnosti. Ide napríklad o korekcie farieb, vylepšené možnosti textu a jednoduchšiu navigáciu pre používateľov s poruchami motoriky.

Viac o novinkách pre Google TV a Android TV prezradí toto video.

Zdroj: GSMArena, Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.