LineageOS 21 prináša podporu pre Android 14 aj do starších telefónov.

Softvérová podpora výrobcov smartfónov pre najnovšie verzie systému sa zvyčajne pohybuje okolo troch rokov. Niektoré novšie modely však môžu najnovšie aktualizácie evidovať aj päť či viac rokov od predstavenia, týka sa to však zvyčajne len smartfónov predstavených v tomto či minulom roku. Staršie telefóny predstavené pred rokom 2020 však už dnes vo veľkej miere aktualizácie neevidujú, pričom v prípade modelov od Xiaomi je to takmer samozrejmosťou. Tento výrobca totiž ešte donedávna ponúkal len dve veľké aktualizácie Androidu a tri roky bezpečnostných aktualizácií aj pre vlajkové modely.

Po boku štandardnej softvérovej podpory však existuje spôsob, ako životnosť týchto telefónov predĺžiť. Tento spôsob je však zvyčajne len pre domácich majstrov, ktorí sa s telefónom radi hrajú a skúšajú nové možnosti ako ho vylepšiť. Ide o inštaláciu tzv. custom ROM, teda iného operačného systému, ktorý môže byť postavený na Androide.

LineageOS 21 prichádza so systémom Android 14

Používatelia zaznamenávajú v posledných mesiacoch vo veľkej miere aktualizáciu na Android 14 a v prípade Xiaomi to nie je inak. Xiaomi však vo väčšine prípadov s Androidom 14 prichádza v podobe aktualizácie na Xiaomi HyperOS, ktorý je náhradou za známu nadstavbu MIUI. A aj napriek tomu, že čínsky výrobca smartfónov a inej elektroniky plánuje aktualizovať čo najviac telefónov, niektoré už skutočne staré telefóny sa po túto aktualizáciu nedostanú.

POCO X6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO X6 Pro

Ak by ste však predsa vlastnili niektorý zo starších smartfónov a chceli ho aktualizovať na Android 14 so všetkými aktuálnymi prvkami zabezpečenia systému, môžete skúsiť inštaláciu systému LineageOS 21, ktorý prichádza s podporou Androidu 14. Telefóny bežiace na tejto verzii systému teda môžu využívať všetky novinky najnovšieho systému aj napriek obmedzenej hardvérovej kapacite.

Tieto smartfóny od Xiaomi LineageOS 21 podporujú

Custom ROM dokážu zvyčajne telefónom priniesť o pár rokov života naviac. Práve Xiaomi smartfóny sú pritom známe tým, že používatelia s nimi radi skúšajú nové veci a inštalácia takejto ROM nie je vôbec komplikovaná. Treba tu však myslieť na to, že na inštaláciu takejto ROM musíte odblokovať bootloader svojho smartfónu a zároveň mať nainštalovaný recovery nástroj, ideálne TWRP.

A ktoré Xiaomi modely inštaláciu systému Android 14 spolu s custom ROM LineageOS 21 podporujú? Nižšie sa môžete pozrieť na zoznam.

  • Mi 5, Mi 5s Plus
  • Mi 6
  • Mi 8 Explorer Edition, Mi 8 Pro, Mi 8
  • Mi 9 SE, Mi 9 Lite
  • Mi CC 9, Mi CC9 Meitu Edition
  • Mi MIX 2, Mi MIX 2S
  • Mi MIX 3
  • POCOPHONE F1
  • Redmi 3S, Redmi 3X, Redmi 4 (India), Redmi 4X, Redmi Note 5A Prime, Redmi Y1 Prime
  • Redmi 4A, Redmi 5A, Redmi Note 5A Lite, Redmi Y1 Lite
  • Redmi 8, Redmi 8A, Redmi 8A Dual

Ako môžete vidieť, na zozname je možné nájsť skutočne staré telefóny z portfólia čínskeho giganta. Ak by ste si chceli nainštalovať LineageOS 21 do svojho staršieho Xiaomi telefónu, treba rátať s tým, že nebude pracovať rovnako ako novšie telefóny s Androidom 14. Custom ROM LineageOS je však známa tým, že sa prispôsobuje aj slabšiemu hardvéru, preto je možné ju vyskúšať aj na takýchto telefónoch.

Zdroj: xiaomiadictos.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.