Predinštalované aplikácie trápia mnohých používateľov Android smartfónov. Najnovšia verzia systému má tieto aplikácie skenovať.

Aj vy vo vašom smartfóne pravdepodobne máte väčšie množstvo aplikácií, ktoré otvoríte len raz za čas, prípadne vôbec. Špecifickou skupinou vedia byť predinštalované aplikácie, ktoré v telefóne nájdete okamžite po jeho prvom spustení a nemusia patriť medzi tie, ktoré by ste práve chceli využívať. V niektorých telefónoch sa tak objavuje napríklad Netflix, Spotify či iné služby, ktoré po prvom zapnutí telefónu okamžite odinštalujete.

Operačný systém Android 14 však má pracovať na lepšej správe aplikácií vo vašom telefóne a vyriešiť aspoň čiastočne problém s predinštalovanými aplikáciami. Tie má okamžite pri prvom spustení telefónu skenovať a zariadiť, aby nespôsobovali používateľom väčšie problémy.

Android 14 bude skenovať predinštalované aplikácie

Ak ste si aj vy našli vo svojom telefóne väčšie množstvo predinštalovaných aplikácií, ktoré nepatria do základného balíka od Googlu či výrobcu vášho smartfónu, tak v budúcnosti by sa s nimi mohlo pracovať inak. Dôvodom má byť lepšia detekcia aplikácií, ktoré patria do skupiny tzv. bloatware práve systémom Android 14. Ten má takéto aplikácie identifikovať a deaktivovať, kým sa ich nerozhodnete používať.

Xiaomi 13T displejZdroj: TOUCHIT
Aplikácie

V konečnom dôsledku budú tieto aplikácie nečinné a nebudú zaberať prostriedky vášho telefónu ako je napríklad pamäť RAM či batéria a podobne. Rovnako budú v zariadení hibernovať aj v rámci používania priestoru na internom úložisku a zaberú len nevyhnutne veľký priestor. Ak sa ich rozhodnete prvý raz spustiť, tak sa prepnú do akéhosi aktívneho režimu.

Počet aplikácií v telefónoch neustále klesá

Skupina aplikácií, ktoré spadajú do tzv. bloatware, robí vrásky na čelách nielen používateľom smartfónov, no aj samotným výrobcom. Tí sa taktiež snažia zredukovať počet predinštalovaných aplikácií a môžete si všimnúť, že v Android zariadeniach sa s nimi stretávame čoraz menej. Okrem toho však viacerí výrobcovia Androidov prispievajú k tomu, aby sa aplikácie dali odinštalovať. Nielen však tie, ktoré sú v telefóne navyše, no aj také, ktoré sa radia medzi systémové aplikácie.

S bloatware sa postupne môžeme lúčiť, no samozrejme ide o dlhú cestu. Android smartfóny by však mali obsahovať čoraz menej aplikácií, s ktorými by sa malo dať pracovať lepšie ako predtým.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.