Novinka, ktorú privítajú všetky vekové kategórie.

Postupom rokov pribúda počet používateľov z radu seniorov, ktorí používajú smartfóny. To ale znamená potrebuje reagovať aj na túto skupinu. S príchodom Android 15 príde nové zobrazenie farebného kontrastu. Už teraz existujú možnosti prispôsobenia tzv. prístupnosti, no toto bude niečo iné. S novinkou prišiel web Android Headlines. Okrem toho si môžete prečítať o zlepšení šetrenia priestoru, ktoré zavedie nový Android 15.

Čerstvo vydaná verzia je Android 14 QPR3 Beta 2.1, už tu pribudlo v skrytých vlastnostiach nastavenia spomínaného kontrastu. Zdroj správy informuje, že sa mu funkciu podarilo aktivovať. Je teda predpoklad, že by mohla byť dostupná aj v Android 14 po sérii aktualizácií od výrobcov. Umožňuje upraviť kontrast textu, tlačidiel a ikon. Ako je vidieť na obrázkoch, ide o to, aby prvky viac vynikli.

Tento problém sa netýka len smartfónov ale aj počítačových aplikácií. Sivé vodiace linky vyzerajú pekne, no potrebujete na to prispôsobenie farieb monitora, vyšší jas a dobrý zrak. Mladší používatelia môžu mať s rozpoznávaním týchto prvkov problém. Nový Android by mal ponúknuť tri preddefinované šablóny kontrastu a to pre svetlý aj tmavý motív. Na základe zobrazenia ilustračných prvkov bude vidieť, aký dopad budú mať jednotlivé predvoľby.

Funkcia nemusí byť dokonalá a niektoré aplikácie nebudú tieto prepínania rešpektovať. Odhadujeme, že sa výrobcovia aplikácií prispôsobia a upravia nekompatibilné prvky. Predsa len nebudú chcieť byť tí, ktorí nemajú aplikáciu prispôsobenú. Podobne ako sa postupne aplikácie premieňali a snažili sa integrovať vlastnú podporu tmavého motívu. Tu treba dodať, že Android pre mnohé z nich dokázal uplatniť systémové prepísania a aplikácie zobrazoval v tmavom režime, aj keď na to nemali vyslovenú kompatibilitu.

Zdroj: Android Headlines

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.