Android 15 DP2 odhaľuje skvelú funkciu, ktorú prinesie aktualizácia aj vám.

Kapacita úložného priestoru trápi mnohých používateľov, najmä teda tých, ktorí vlastnia lacnejšie modely. Aj keď je dnes už štandardom prinášať do smartfónov aspoň 128 GB úložiska, nie vždy to stačí. Veď to poznáte, množstvo aplikácií, ktoré využijete maximálne párkrát, plná galéria snímok, medzi ktorými dominujú náhodné snímky obrazovky a nejaké to video. Váš smartfón vám tak hlási blížiace sa naplnenie interného úložiska, čo nie je príjemnou situáciou pre nikoho.

Android 15 DP2 prináša novú funkciu, ktorú mohli odhaliť už prví testeri tohto systému. Zakladá si na archivácii aplikácií, ktoré nevyužívate, no nechcete ich z telefónu odinštalovať. O tejto možnosti sme počuli už pred časom, no teraz už aj vieme, ako bude vyzerať v praxi.

Android 15 umožní archivovať aplikácie

Spravovanie interného úložiska nemusí byť príjemnou činnosťou, najmä keď sa vám nechcú triediť a odstraňovať vaše snímky, videá či aplikácie. Priemerný používateľ smartfónu má pritom v telefóne nainštalovaných až 80 aplikácií, pričom väčšinu z nich využije len raz, prípadne párkrát. Ide najmä o aplikácie, ktoré ste si nainštalovali napríklad na dovolenke či rôzne hry, prípadne editory fotografií, ktoré zapnete raz za pár mesiacov. Takéto aplikácie vás však už nebudú otravovať, pretože s riešením prichádza Android 15 vo verzii Developer Preview 2.

POCO X6 ProZdroj: TOUCHIT
POCO X6 Pro

Archivovanie aplikácií bude spočívať v tom, že sa vo vašom telefóne uloží len akási jej podoba, nie celá aplikácia. Bude tak zaberať menej priestoru, no zároveň si uloží všetky vaše nastavenia a kontá, ktoré ste si v aplikácii nastavili. Vďaka tomu sa budete môcť z telefónu zbaviť aplikácií, ktoré využívate len občasne, prípadne vôbec. Zároveň ich však nechcete odinštalovať, pretože by ste ich niekedy v budúcnosti mohli využiť.

Aplikácie si budete môcť archivovať priamo v nastaveniach vášho smartfónu, prípadne si ich opäť obnoviť. Archivované aplikácie pritom budú figurovať vo vašom zozname aplikácií, resp. na domovskej obrazovke, kde bude z ikony jasne poznať, že nie je v telefóne plne prítomná. Funkciu archivovania aplikácií pritom bolo možné využívať už od roku 2022, no nebola natívna pre operačný systém Android. Ak však svoj telefón aktualizujete na Android 15, dostanete sa k nej skutočne jednoducho.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.