Notifikácie vás už po aktualizácii na Android 15 nebudú stále vyrušovať.

Notifikácie sú skvelým spôsobom, ako mať neustále prehľad o dianí okolo vás. Či už ide o upozornenia na prichádzajúce e-maily alebo notifikácie spojené napríklad so sociálnymi sieťami, vždy chceme mať prehľad o tom, čo sa deje. Aj z toho dôvodu máme zvyčajne aktívne notifikácie pre množstvo aplikácií, čo môže byť v konečnom dôsledku aj obťažujúce. Používatelia s aktívnymi mnohými notifikáciami sa môžu ku svojmu smartfónu pripútať na celé hodiny počas dňa, čo nie je zdravé ani pre ich duševné zdravie.

Android 15 však príde s viacerými novými funkciami, ktoré by vás mali vedieť odpútať od smartfónu najmä v oblasti notifikácií. Pri kombinácii dvoch funkcií by sa mal váš čas pred obrazovkou výrazne znížiť, pričom pôjde o možnosť inteligentného zníženia počtu notifikácií a zároveň vypnutia vibrácií v čase, keď nie ste pred obrazovkou.

Android 15 bude bojovať s notifikáciami

Po aktualizácii na verziu operačného systému Android 15 budete môcť zapracovať na tom, aké notifikácie sa vám budú zobrazovať a taktiež v akom intervale. Jednou z funkcií, ktorú totiž budete môcť využiť, je stíšenie notifikácií známe aj ako Notification Cooldown. V rámci tejto funkcie váš smartfón rozpozná opakované notifikácie z jednej aplikácie, pričom vás upozorní len raz a zvyšné notifikácie nebude vykonávať ani zvukom, ani vibráciami. Táto možnosť je aktuálne dostupná pre smartfóny z radu Google Pixel, no s aktualizáciou na Android 15 by sa mohla dostať aj do ďalších zariadení.

Google Pixel 8 Pro oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 Pro oficiálne

V kombinácii so stíšením notifikácií sa však má predstaviť aj správa vibrácií. V nastaveniach by ste si tak mali vedieť nastaviť, aby vás smartfón upozorňoval na notifikácie vibráciami len v čase, keď máte odomknutý displej. Pri uzamknutom displeji vás tak telefón upozorní len zvukom, prípadne svetlom alebo efektom na Always on displeji.

Spojenie týchto dvoch funkcií by vás mohlo odpútať od vášho smartfónu a pomôcť zbaviť sa pocitu, že vás telefón neustále potrebuje. Zatiaľ boli tieto funkcie objavené v beta verzii systému, plnohodnotné vydanie Androidu 15 sa očakáva na jeseň tohto roka. Prvými aktualizovanými telefónmi budú pochopiteľne modely zo série Google Pixel, no následne by si ho mohli adaptovať aj väčší výrobcovia smartfónov ako sú Samsung či Xiaomi.

Zdroj: androidpolice.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.