Moderné smartfóny dokážu ukladať mnoho informácií, či už z kreditných kariet alebo aj z ďalších zdrojov s množstvom osobných údajov.

Čoskoro však môžu nahradiť aj vodičské preukazy, pasy a možno aj naše kľúče. Tieto informácie sme sa dozvedeli už v marci pri predstavení novej knižnice podpory. Aktuálne spoločnosť Google vytvorila plán pre zariadenia, ktoré budú v budúcnosti aktualizované na novú verziu Androidu, aby mohli ukladať tieto citlivé osobné údaje v elektronickej podobe.

Tento plán je však vo veľkej miere závislý od toho, ako bude Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO) implementovať svoje normy o elektronických identifikátoroch. Bezpečnostný šéf platformy Android, Rene Mayrhofer potvrdil práce na riešení s názvom IdentityCredential API, na ktorom spoločnosť pracuje takmer tri roky. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, novej funkcie by sme sa mali dočkať už v Androide Q, najneskôr vo verzii R.

To by umožnilo zabezpečenej zložke ukladať osobné informácie, následne ju prepojiť priamo s NFC, aby sa údaje mohli overiť za každých okolností. Práce na tomto riešení budú pomerne náročné, pretože rozhranie bude musieť byť kompatibilné s viacerými enklávami jednotlivých výrobcov hardvéru. Je tak vysoko pravdepodobné, že ako prvé obdržia túto funkciu (IdentityCredential) smartfóny Google Pixel.

Podľa slov Reneho Mayrhofera v prvej vlne bude implementovaná podpora pre vodičské preukazy a neskôr, ak bude všetko správne fungovať, by mali prísť na rad aj cestovné pasy.

Zdroj: AndroidPolice

Titulný obrázok: MobileSyrup

Prečítajte si aj:

Android 10 Q: 7 hlavných noviniek a vylepšení

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.