Ponúkne režim dvoch okien.

Android N ešte stále nemá oficiálne meno. Môžete ho navrhnúť cez webovú stránku android.com/versions/name-n/ a ak máte kompatibilný Nexus telefón, novú predfinálnu verziu systému môžete vyskúšať už dnes.

K dispozícii je aktualizovaná Preview 3 verzia operačného systému. V opačnom prípade treba počkať minimálne do konca leta. Vtedy Google plánuje uvoľniť finálnu verziu a nejaký čas potrvá, až výrobcovia zariadení pripravia samotné aktualizácie.

google_io_19

Android N ponúkne natívnu podporu pre virtuálnu realitu a viaceré vylepšenia z hľadiska optimalizácie. Aplikácie sa budú rýchlejšie inštalovať a eventuálne zaberať menej miesta (až o 50%). Z hľadiska bezpečnosti sa môžeme tešiť okrem iného na šifrovanie súborov a nový proces inštalovania aktualizácií. Tie sa stiahnu automaticky na pozadí a nainštalujú sa pri najbližšom reštarte zariadenia. Celý proces prebehne na pozadí a používateľ by si ho nemal ani všimnúť. Systém mu totiž nebude zobrazovať žiadne notifikácie a minulosťou bude aj obrazovka „Android sa aktualizuje„.

Z používateľského hľadiska asi najviac oceníte vylepšenie produktivity. Používatelia v 99% prípadoch používajú obrazovku posledných aplikácií, aby sa vrátili k jednej z posledných 7 aplikácií. Android N automaticky odstráni z tohto zoznamu dlho nepoužívané aplikácie. Novinkou je CLEAR ALL tlačidlo, ale aj funkcia rýchleho prepnutia – stačí dvakrát stlačiť tlačidlo posledných aplikácií.

google_io_21

Android N taktiež ponúkne split-screen režim pre telefóny aj tablety. Stačí dlho podržať tlačidlo posledných aplikácií. V prípade Android TV zariadení bude k dispozícii nový režim Picture-in-Picture. Vylepšenia sa dočkajú aj notifikácie, budete mať k dispozícii viac možností, ako ich spravovať.

Android N obsahuje celkovo viac ako 250 noviniek a vylepšení. Finálna verzia príde na trh koncom leta.

google_io_22

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit