O šetrenie miesta sa postará nástroj Obchodu Play.

Spoločnosť Google začiatkom roka 2022 informovala, že pripravuje nový archivačný nástroj, ktorý prinesie množstvo výhod pre používateľov Android telefónov, ale aj vývojárov. Google v tom čase tvrdil, že nástroj pomôže v zariadeniach so systémom Android uvoľniť potrebný úložný priestor, pričom po archivácii a odstránení nepotrebných častí aplikácií používateľ získa späť až 60 % úložného priestoru. Výhodou tohto riešenia je, že používateľ neprichádza o svoje údaje, pretože aplikácia nie je odinštalovaná, ale iba archivovaná s potrebnými databázami. Toto riešenie má tak množstvo výhod.

Je však pomerne zarážajúce, že Google s archivovaním aplikácií prichádza v čase, keď Android zariadenia majú pomerne veľké kapacity pamätí, čiže používatelia nie sú na tento nástroj až tak odkázaní, ako tomu mohlo byť v minulosti. Je tu však aj druhý fenomén. Dnešní používatelia majú vo svojich smartfónoch oveľa viac obsahu, avšak ten ani zďaleka nepoužívajú celý. Ide väčšinou o aplikácie, ktoré sa používajú veľmi sporadicky, avšak používatelia nechcú prísť o údaje, ktoré sú s nimi späté.

android 3D logoZdroj: 9To5Google
android 3D logo

Funkcia automatického archivovania aplikácií v systéme Android bola spustená v apríli 2023, avšak v týchto dňoch sa dostáva ku všetkým používateľom. Pôvodný zámer spoločnosti Google bol však mierne odlišný, pretože archivovanie aplikácií bolo spočiatku dostupné iba v prípade, že zariadeniu dochádzala voľná pamäť, a iba vtedy bolo možné funkciu zapnúť. Teraz sa to však mení.

Hlavnou výhodou archivácie aplikácií je automatické odstránenie ich nepotrebných častí, ktoré používateľ dlhodobo nepoužíva. Týmto spôsobom sa veľmi efektívne uvoľní priestor pre nainštalovanie ďalších aplikácií, alebo potrebné aktualizácie. Novinkou však je, že zapnutie funkcie archivácie už nie je podmienené malou kapacitou internej pamäte, ale funkciu si používatelia môžu preventívne zapnúť kedykoľvek. Túto možnosť sme overili aj u nás v redakcii, a je dostupná už aj na Slovensku.

Aj napriek tomu sa však na základe vyjadrení Googlu zdá, že archivácia nebude spustená skôr, než skutočne nezačne dochádzať zariadeniam úložisko. Jedinou výhodou teda je, že archiváciu si môžete zapnúť o niečo skôr. Ani tento fakt však neznižuje hodnotu funkcie, pretože vám zabezpečí dostatok úložného priestoru vo vašom smartfóne.

Ako zapnúť archiváciu aplikácií

Otvorte Obchod Play – Kliknite na profilový obrázok – Nastavenia – Všeobecné – Zapnúť možnosť Automatickej archivácie aplikácií.

Všetky archivované aplikácie nájdete v sekcii „archivované“ vo vašej knižnici aplikácií v Obchode Play.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.