Na trhu je však o niečo kratšie.

Android aj z tohto dôvodu narodeniny „oslavuje“ dvakrát do roka, keďže oficiálne predstavenie platformy prebehlo 5. novembra 2007, pričom komerčné uvedenie na trh bolo až 23. septembra 2008. V každom prípade od oficiálneho predstavenia ubehlo už 15 rokov. 

Google po dlhých špekuláciách 5. novembra 2007 vstúpil na trh so smartfónmi. Android bol vytvorený v spolupráci s Open Handset Alliance, ktorú tvorilo viac ako 30 spoločností. Stalo sa tak po zakúpení malého startupu s názvom Android, pri ktorého zrode stál aj Andy Rubin. Ten sa neskôr snažil presadiť so svojim ďalším projektom a vytvoril Essential Phone. Tento projekt však pre „otca Androidu“ nedopadol podľa predstáv a zanikol. Ako však vieme, patenty spoločnosti Essential boli neskôr odkúpené novou spoločnosťou Nothing, ktorú vedie Carl Pei (ex-OnePlus).

Android 13Zdroj: Google
Veľa používateľov smartfónov s OS Android v týchto dňoch už netrpezlivo čaká na Android 13

Google už v čase predstavenia systému Android oznámil, že platforma bude otvorená pre každého. Pri zrode Androidu stáli aj spoločnosti Motorola, Qualcomm, HTC alebo T-Mobile. Tie úzko spolupracovali s Googlom a pomáhali mu s dodávkami hardvéru a ďalšej podpory, ktorú vznikajúca platforma vyžadovala. Počet aktívnych smartfónov so systémom Android nedávno presiahol 3 miliardy, zatiaľ čo iPhone aktívne používa viac ako 1 miliarda používateľov. Celosvetovo má však Apple aktívnych až 1,8 miliardy zariadení, ktoré zahŕňajú iPhone, iPod touch, iPad, Mac, Apple TV a Apple Watch.

Google uviedol, že  Android je prvá skutočne otvorená a komplexná platforma pre mobilné zariadenia. Zahŕňa operačný systém, používateľské rozhranie a aplikácie, čiže všetok softvér, ktorý je potrebný na prevádzku mobilného telefónu. Okrem toho má priniesť lepšie a rýchlejšie inovácie.

Vo videu si môžete pozrieť ako vyzeral Android pri jeho zrode:

Zdroj: Google, GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.