Carl Pei dokázal okolo tohto zariadenia vyvolať veľký rozruch.

Počas ostatných týždňov sme sa s prvým telefónom spoločnosti Nothing mohli stretávať takmer na každom kroku, a niekedy sa zdalo, že číha doslova za každým rohom. Na druhej strane sa tomu ani nečudujeme. Niečo podobné sme očakávali aj na základe skúseností so spoločnosťou OnePlus, aj jej telefónom OnePlus One, pri ktorom Carl Pei rozbehol svoju úspešnú kariéru.

Po množstve únikov sme v podstate už iba čakali na oficiálne predstavenie tohto telefónu, keďže všetko podstatné sme už poznali. Zopakujme si teda známe technické parametre, ktoré tento dizajnový telefón radia do strednej triedy.

Nothing phone (1)Zdroj: GSMArena
Nothing phone (1)

Nothing phone (1) má hliníkový rám, 6,55-palcový OLED displej s rozlíšením 1080 × 2400 pixelov, 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, maximálny jas 1200 nitov, vzorkovaciu frekvenciu dotyku 240 Hz a sklo Gorilla Glass 5. Rozmery zariadenia sú 159,2 × 75,8 × 8,3 mm. Hmotnosť 193,5 gramov.

Po dizajnovej stránke je možné vidieť značnú inšpiráciu iPhonmi, čiže aj pri tomto zariadení môžeme vidieť symetrické rámčeky okolo celého displeja (bez výrezu). Okrem toho vo výbave tohto telefónu nájdeme aj čipset Snapdragon 778G+, 8/12 GB RAM a 128/256 GB úložného priestoru.

Zostava fotoaparátov je nasledovná – hlavný fotoaparát má 50 Mpx (f/1.88, OIS, Sony IMX766), pričom ten je doplnený a 50 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát  (f/2.2, Samsung JN1) so 114-stupňovým zorným poľom. Selfie fotoaparát má 16 Mpx. V displeji je zabudovaná čítačka odtlačkov prstov. Spoločnosť Nothing však neinformovala, či ide o ultrazvukovú alebo optickú čítačku.

V telefóne je nainštalovaný operačný systém Nothing OS (1), ktorý beží na Androide 12. Vo svojej podstate by sa táto nadstavba mala približovať čistému Androidu, čo znamená, že sa zaobíde bez zbytočného bloatwaru. Okrem toho obsahuje aj drobné vylepšenia, ktoré pridala priamo spoločnosť Nothing. Nothing tiež garantuje tri roky hlavných aktualizácií systému a štyri roky bezpečnostných záplat. Tie by mali podľa slov spoločnosti prichádzať každé dva mesiace.

Vo výbave Nothing phone (1 ) nabíjačku nenájdeme. Batéria má 4500 mAh a káblovo je ju možné nabíjať výkonom 33 W, ako aj 15 W bezdrôtovo. Nadštandardnou výbavou je podpora 5 W bezdrôtového reverzného nabíjania. Nothing phone (1) (prekvapujúco) má odolnosť voči striekajúcej vode na úrovni IP53. 

Aj keď by sa mohlo zdať, že vyššie uvedené parametre sú akýmsi “štandardom” strednej triedy, najvýraznejšou črtou telefónu Nothing phone (1) je jeho priehľadný dizajn. Pod zadnou stenou tak vynikne LED podsvietenie s názvom „Glyph interface„, ktoré môže zobrazovať množstvo informácií, ktoré priamo súvisia s prevádzkou telefónu.

Nothing phone (1)Zdroj: GSMArena
Nothing phone (1)

Cena a dostupnosť

Cena Nothing phone (1) bude pri verzii s 8 GB RAM a 128 GB úložiskom 469 eur, pri verzii 8/256 GB bude 499 eur a pri verzii 12/256 GB 549 eur. Tretia verzia príde na trh o niečo neskôr.

Nothing phone (1) bude dostupný vo Veľkej Británii, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Hongkongu, Indii, Izraeli, Holandsku, Maďarsku, Macau, Malajzii, Nemecku, Nórsku, Poľsku, Portugalsku, Rumunsku, Saudskej Arábii, Spojených arabských emirátoch, Singapure, Švajčiarsku, Švédsku, Taliansku, na Taiwane a v Thajsku.

Oficiálny predaj bude spustený 21. júla na stránke Nothing.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.