Uľahčí to prechod medzi novým a starým smartfónom s aktívnou eSIM kartou.

eSIM karty postupne podporuje čoraz viac smartfónov. V prípade iPhonov možno hovoriť, že ide o štandardnú výbavu, avšak v segmente Android telefónov je to s podporou tejto technológie o niečo horšie. Hoci, ich počet postupne rastie.

Hlavnou komplikáciou, ktorá dnes súvisí s používaním eSIM kariet, je prenos karty zo starého telefónu do nového. Apple si to uvedomuje a preto vyvinul nástroj, ktorý umožňuje automaticky preniesť eSIM kartu v rámci procesu prenosu dát zo starého iPhonu do nového.

V prípade Androidu takýto nástroj chýba, hoci, Google na ňom pracuje. Prvé zmienky sa objavili v marci tohto roka a portál 9to5google teraz zverejnil ďalšie informácie. Tie tvrdia, že Google zvolil iný prístup ako Apple, a že Android telefóny umožnia prenášať eSIM karty naskenovaním QR kódu.

V praxi to znamená, že keď bude nástroj dokončený a dostupný pre širokú verejnosť, používateľ bude môcť aktivovať prenos eSIM karty medzi dvoma zariadeniami. V novom telefóne sa zobrazí QR kód a ten bude potrebné naskenovať starým telefónom.

Celý proces bude teda fungovať podobným spôsobom, ako funguje pridávanie eSIM kariet do smartfónov či smart hodiniek. Aj v tomto prípade sa naskenuje QR kód, avšak novým telefónom, ktorý vám vygeneruje priamo operátor. Rozdiel je aj v tom, že viacerí operátori si účtujú poplatok za každé jedno vygenerovanie QR kódu, čo zbytočne predražuje prenos eSIM kariet medzi zariadeniami. Na Slovensku je výnimkou Telekom.

Nástroj od Googlu by mal umožniť prenos eSIM karty medzi Android smartfónmi bez toho, aby ste museli platiť operátorom za generovanie nových QR kódov. Zatiaľ nie je známe, kedy bude dostupný pre širokú verejnosť, avšak časť zdrojového kódu sa už objavila v rámci služieb Google Play Services.

Android: Prenos eSIM karty naskenovaním QR kóduZdroj: 9to5google
Android: Prenos eSIM karty naskenovaním QR kódu

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit