Vývojárska konferencia Google I/O 2019, sa bude konať začiatkom mája.

V dňoch 7. – 9. mája sa dozvieme aj všetko potrebné o pripravovanej novej verzii Androidu, tentokrát s označením Q. Prvé verzie nového OS sú už k dispozícii a na základe týchto zostáv sme mohli zistiť aj niektoré pripravované novinky v podobe tmavého používateľského rozhrania a desktopového režimu.

Podľa XDA, by sa mali zmeny udiať aj v oblasti ovládania gestami, ktoré by mali byť viac prepracované a kvôli pravdepodobne najlepšej vlastnosti Androidu Q, si to najviac “odnesie” tlačidlo Späť. To by sa malo z novej verzie OS vytratiť.

Google už v Androide Pie prepracoval a prispôsobil navigačný systém na ovládanie pomocou gest. Niektoré gestá samozrejme majú svoju logiku a opodstatnenie. Stredové oválne tlačidlo slúži k návratu na domácu obrazovku, multitasking sa aktivuje potiahnutím prsta nahor. Posunutím prsta doprava je možné rýchlo prepínať medzi poslednými aplikáciami. Toto ovládanie by bolo v úplnom poriadku, ibaže „to“ tlačidlo na ľavej strane nejako do celého konceptu nezapadá a vyzerá tak trochu zvláštne.

Nové navigačné možnosti, ktoré sa nachádza v uniknutej zostave Androidu Q, úplne obchádzajú tlačidlo Späť. Namiesto toho bude možné pre krok späť, použiť potiahnutie stredovej tablety doľava. Navyše, gesto pri pohybe doprava prepne posledné používané aplikácie oveľa rýchlejšie a s plynulejšou animáciou. Viac je možné vidieť vo videu vyššie.

Je potrebné mať na mysli, že zatiaľ ide o jednu z prvých zostáv nového systému a do predstavenia sa môžu niektoré funkcie ešte vylepšiť, pripadne zmeniť.

Spoločnosť Google bude mať ešte dostatok času sa rozhodnúť, čo sa nakoniec s tlačidlom Späť stane. Pokiaľ by sa ponechalo, tak by sa vývojári mohli zamyslieť aj nad celkovým zlepšením fungovania navigácie pomocou gest, ako aj nad plynulejším grafickým prevedením. 

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Android Q odkrýva svoje tajomstvá. Google pripravuje vlastné FaceID s ďalšími zdokonalenými prvkami zabezpečenia

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.