Najnovšie informácie o pripravovanom Androide Q sme spoznali vďaka APK súborom.

Zásadným zistením a na druhej strane nie tak neočakávaným faktom je, že Android Q bude pokračovať v tradičnom číselnom označovaní tak, ako to bolo doteraz. Pripravovaná verzia Androidu, dostane okrem sladkosti na písmeno Q, do názvu aj číslovku 10.

Systém Android Q prinesie aj natívnu podporu pre prepracovanejšie rozpoznávanie tváre, ktoré pravdepodobne bude používať senzory, akými sú napríklad infračervené kamery alebo ďalšie pokročilé metódy skenovania. Čoskoro sa tak môžeme dočkať podpory funkcie rovnakej, akou je FaceID od Applu, tentokrát kompletne pod vývojárskou taktovkou Googlu.

Tento krok výrazne zvýši bezpečnosť odomykania tvárou, nakoľko bude bezpečnejšie a implementácia nebude iba v rukách výrobcov, ktorí častokrát využívali na odomykanie pomocou tváre iba selfie kamery a prvky AI. Tieto formy pritom neposkytovali príliš vysokú mieru zabezpečenia.

Android Q získa aj natívne nahrávanie obrazovky. Pokiaľ ste chceli niečo podobné využívať doteraz, tak na tento účel bolo potrebné siahnuť po aplikáciách tretích strán. Po stlačení tlačidla napájania bude dostupná aj nová ponuka Núdzového režimu, ktorá sa dá využívať aj v prípade uzamknutej obrazovky a v prípade potreby sa sprístupní možnosť núdzového vytáčania.

K dispozícii bude aj nová funkcia s názvom Privacy Sensor, ktorá umožní deaktivovať všetky senzory. Účel tejto funkcie je zatiaľ nejasný.

Najlepšie na koniec. Android Q získa podporu Wi-Fi WPA3 a samozrejme aj 5G. Spoločnosť Google plánuje začiatkom mája predstaviť okrem iného aj systém Android Q. Udeje sa tak na konferencii I/O a nový Android 10, by mal ponúknuť aj prepracovaný tmavý režim so všetkými vyššie uvedenými funkciami.

Očakávame, že prvé beta zostavy budú k dispozícii približne v čase predstavenia novej verzie Androidu, čo znamená, že čoskoro uvidíme Android Q na vlastné oči.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Google I/O 2019 sa blíži: Android Q a ďalšie horúce novinky spoznáme už v máji

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.