Google globálne spustil tzv. RCS správy.

RCS je skratka pre technológiu Rich Communication Services, ktorú Google predstavil v roku 2018 a teraz ju sprístupnil všetkým používateľom jeho aplikácie Správy na celom svete.

V praxi to znamená, že pomocou aplikácie Správy (na stiahnutie v Obchode Play, TU) môžete teraz posielať textové a multimediálne správy ostatným používateľom Android telefónov, ktorí takisto používajú túto aplikáciu. Toto riešenie môže byť užitočné, pokiaľ chcete poslať správu cez internet zadarmo používateľom, ktorí napríklad nepoužívajú WhatsApp alebo inú komunikačnú aplikáciu, ktorú preferujete.

RCS správy fungujú na rovnakom princípe ako spomenutý WhatsApp. Za posielanie správ neplatíte, pretože sa posielajú cez internet. Využívanie RCS správ v aplikácii Správy je jednoduché. Stačí ju spustiť, ťuknúť na tri bodky v pravom hornom rohu a vybrať položku Nastavenia. Následne ťuknite na Četové funkcie a môžete si skontrolovať, či máte RCS správy aktivované.

Proces odoslania RCS správy je rovnaký ako posielanie klasických SMS správ. Stačí ťuknúť na položku Začať čet v spodnej časti obrazovky a nájsť si kontakt, ktorému chcete poslať správu. Pokiaľ má daný kontakt aktívne RCS správy, na displeji uvidíte nápis Četová správa. Pokiaľ RCS správy nevyužíva, objaví sa tam nápis Textová správa.

Je veľmi pravdepodobné, že komunikácia s vašimi priateľmi s Android telefónmi bude odteraz fungovať cez Četové správy. Pokiaľ budete posielať správu používateľom iPhonov alebo Android telefónov bez aplikácie Správy od Googlu, použije sa klasická SMS správa – aplikácia vás na to upozorní už spomenutým nápisom Textová správa.

Aplikácia Správy od Googlu je predinštalovaná vo veľkom množstvo telefónov rôznych značiek. Prípadne si ju môžete stiahnuť z Obchodu Play.

Četové funkcie v aplikácii Správy sú odteraz dostupné pre každého. Na prvom obrázku zľava je obrazovka s nastaveniami četových funkcií. Na druhom obrázku je nápis „Četová správa“, ktorý znamená, že správu posielate cez RCS technológiu a cez internet. Za jej odoslanie teda neplatíte. Na treťom obrázku je nápis „Textová správa“. Ten označuje, že príjemca nevyužíva RCS a teda sa správa odošle ako SMS alebo MMS

App Store

Aplikácia Správy od Googlu v Obchode Play

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

ZOOM video konferencia zrozumiteľne: Ako sa spojiť so žiakmi a prezentovať online? (návod pre učiteľov aj žiakov)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit