Spoločnosti Qualcomm a Iridium ukončili spoluprácu.

Satelitná komunikácia je skvelou príležitosťou na rozšírenie komunikačných možností moderných smartfónov, avšak aktuálna situácia toto riešenie neumožnila rozšíriť do širšieho komerčného využívania. Satelitná komunikácia bola na trh uvedená so sériou iPhone 14. Podporuje satelitné správy a konektivitu, čo neskôr do svojich zariadení implementovali aj niektorí výrobcovia Android zariadení. 

Vzhľadom na silné postavenie spoločnosti Qualcomm sa predpokladalo, že k tejto iniciatíve sa taktiež pripojí so svojím vlastným riešením. Teraz sa však zdá, že všetko okolo satelitnej komunikácie Snapdragon Satellite sa posúva na neurčito. Portál GSMArena informoval, že výrobca čipových sád a komunikačná spoločnosť Iridium oznámili, že končia svoju dohodu o poskytovaní služieb medzi satelitom a telefónom. 

Qualcomm už čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 2 predpripravil na využívanie satelitnej komunikácie za predpokladu, že výrobcovia smartfónov do svojich zariadení pridajú potrebný hardvér. Snapdragon Satellite mal byť uvedený na trh v druhej polovici tohto roka, avšak už teraz je isté, že sa tak nestane.

Qualcomm Snapdragon SatelliteZdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon Satellite

Veľkou škodou pritom je, že toto riešenie už iba čakalo na komerčné nasadenie, pretože technológia bola dokonca odskúšaná v reálnych podmienkach, avšak výrobcovia smartfónov sa ju rozhodli nepoužiť vo svojich zariadeniach. To nakoniec Qualcomm prinútilo pristúpiť k ukončeniu dohody.

Aj napriek tomu, že aktuálny stav si vyžiadal ukončenie podpory satelitnej komunikácie poskytovanej cez Snapdragon Satellite, tak to neznamená, že rozšírenie tejto formy komunikácie nebude napredovať. Generálny riaditeľ spoločnosti Iridium uviedol, že odvetvie pokračuje v implementácii technológie do spotrebiteľských zariadení. Na tejto technológii dokonca pracujú aj ďalšie spoločnosti ako SpaceX, AT&T a T-Mobile. 

Qualcomm vo svojom vyhlásení uviedol, že výrobcovia smartfónov budú aj naďalej používať štandardné riešenia cez existujúcu infraštruktúru.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.