Pri nastavení Android telefónu sa vás Google slušne opýta, či chcete zdieľať svoju polohu. A keď odmietnete, aj tak zbiera dáta o vašej polohe a odosiela na servery Google.

Od začiatku roku 2017 Android telefóny a tablety zbierajú údaje o najbližších vykrývačoch mobilného signálu a odosielajú nazbierané dáta na servery Google kedykoľvek sa pripoja k internetu. Toto prebieha na pozadí aj keď máte vypnuté lokalizačné služby.

Túto skutočnosť objavili redaktori portálu Quartz. Vyskúšali to s telefónom, na ktorom vypli lokalizačné služby, poriadne pozatvárali všetky aplikácie a dokonca vybrali SIM kartu. Údaje o najbližších vykrývačoch boli pridané do balíčku dát, ktorý Android zariadenia odosielajú na servery Google v rámci spravovania push notifikácií.

Po tom, čo redaktori Quartz kontaktovali Google, hovorca firmy potvrdil, že Google posledných 11 mesiacov zbiera tieto údaje. Vraj ich však firma neukladá a nijako inak nepoužíva. Teraz, po otázkach zo strany Quartz, Google plánuje túto funkciu zo systému Android odstrániť.

Podľa hovorcu Google, dáta Cell ID sa začali zbierať v januári 2017 s cieľom zlepšiť rýchlosť doručovania správ. Napokon Google neintegroval Cell ID do svojho systému doručovania správ a do konca mesiaca vydá update, ktorý tomuto zbieraniu údajov zabráni.

Aj keď podľa adries vykrývačov nie je možné polohu určiť dokonale, stále sa bavíme o presnosti niekoľko stoviek metrov mimo mesta a o okruhu pár desiatok metrov v mestách s lepším pokrytím. Pre bežných ľudí to možno nie je zásadný problém, ale vieme si predstaviť akú hrozbu by únik takýchto údajov mohol znamenať napríklad v prípade vysokopostavených politikov.

Zdroj: Quartz

Smrdutý biznis technológií na sledovanie rodiny a partnerov

Značky: