Funkcia je zatiaľ dostupná iba pre telefóny Google Pixel a Samsung Galaxy.

Nástroje na sledovanie sú čoraz sofistikovanejšie, a ich zneužitie jednoduchšie. Zneužiť sa dajú aj malé sledovacie Bluetooth prívesky, ktoré sú určené na sledovanie vecí. Toto malé príslušenstvo pred časom spopularizoval Apple, ktorý pred rokmi na trh uviedol AirTag. Hoci základná myšlienka fungovania je v poriadku, v rukách ľudí so zlými úmyslami tieto zariadenia spravia viac škody než úžitku.

Neraz sa objavili správy o zázračnom nájdení rôznych vecí pomocou AirTagov, ale objavili sa aj správy, ktoré informovali o zneužití tejto technológie na prenasledovanie ľudí a lúpeže. Najväčším rizikom je, že tieto sledovacie zariadenia sú cenovo veľmi dostupné a malé, čiže sa dajú ľahko skryť tak, aby si ich dotknutá osoba nevšimla. Tá dokonca aj niekoľko dní nevie, že je sledovaná sledovacím zariadením ukrytým niekde v ruksaku, alebo v podšívke kabáta.

Tohto stavu si je vedomá aj spoločnosť Google, ktorá vydala aktualizáciu systému Android. Tá je už teraz schopná upozorniť používateľov zariadení Google Pixel a Samsung Galaxy na nechcené sledovacie zariadenia AirTag, ktoré sú v ich blízkosti. Apple síce už svoj vlastný systém na odhaľovanie zariadení AirTag má, ale teraz na scénu prichádza Google, aby podobnú funkciu priniesol do systému Android. Zostáva už iba dúfať, že funkcia odhaľovania sa čoskoro rozšíri aj na iné sledovacie Bluetooth zariadenia. 

V ponuke je aj funkcia, ktorá používateľom umožní manuálne skontrolovať, či sa pri nich nenachádza cudzie sledovacie zariadenie, ktoré nie je spárované s ich účtom.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.