Operátor ukázal množstvo technológií.

ANTIK Telecom to rozbalil naplno. Operátor počas takmer dvojhodinovej novinárskej prezentácie ukázal viacero svojich noviniek. O niektorých sme už vedeli a informovali sme o nich v posledných týždňoch – napr. o riešení pre Internet vecí alebo o appkách pre televízne platformy obľúbených mobilných operačných systémov. Novinárska prezentácia však predstavila celý ekosystém v ucelenej podobe.

Základom prezentácie bol nový satelitný set-top box STB ANTIK Mini 2S. Ten je v predaji od dnešného dňa za odporúčanú cenu 99 eur. Operátor ho označuje prívlastkom interaktívny, resp. hybridný, pretože kombinuje príjem satelitného vysielania s funkciami IPTV. V praxi to znamená, že používatelia môžu na celom Slovensku prijímať satelitný signál a k dispozícii majú aj televízny archív, videopožičovňu a ďalšie interaktívne funkcie, ktoré obvykle satelitné prijímače neponúkajú. Predpokladom pre používanie týchto funkcií je pripojenie do internetu. Operátor odporúča prenosovú rýchlosť minimálne na úrovni 5 Mbps, poskytovateľ internetu môže byť ľubovoľný.

Set-top box zvládne prehrávať obsah z oboch zdrojov – cez satelit aj cez IPTV

Satelitný prijímač s pridanou hodnotou

Vďaka novému set-top boxu získajú používatelia oproti bežnej satelitnej TV takmer 200 kanálov bez navýšenia ceny (sú súčasťou štandardných balíčkov), funkciu pozastavenia, či spätného pretočenia sledovaného programu, neobmedzené služby videopožičovne až do konca roka zadarmo, 8 archivovaných kanálov (Jednotka, Dvojka, Markíza, JOJ, Doma, Dajto, Wau a Plus) po dobu 10 dní, prístup k YouTube, predpovedi počasia pre vybrané mesto či mobilnú TV pre tablety a smartfóny v cene. TV archív je výborný, umožňuje prezerať archivované relácie a filmy aj podľa žánru a obľúbenosti, čo uľahčuje výber.

Set-top box ponúka výber zdroju signálu, takže používatelia sa môžu podľa potreby prepínať medzi satelitným signálom a IPTV. Môže to eventuálne pomôcť v situáciách, kedy je napr. kvôli počasiu zhoršený príjem satelitného signálu. Operátor chce tento proces zautomatizovať. Taktiež chváli jednoduchú inštaláciu prijímača, otestujeme ju v praxi. Hoci to už bolo spomenuté, pripomeňme, že ak už používate satelitnú službu od ANTIKu a chcete mať k dispozícii nové funkcie, budete potrebovať set-top box ANTIK Mini 2S. Bez neho nebudú spomenuté funkcie k dispozícii. Cenník satelitnej TV nájdete na oficiálnom webe.

Satelitný prijímač má vo výbave TV archív a videopožičovňu. Tieto funkcie vyžadujú pripojenie do internetu

Internet vecí a inteligentná domácnosť v podaní ANTIKu

Vlastnostiam nového set-top boxu sa budeme podrobnejšie venovať v samostatnej recenzii. Zariadenie však vyniká aj tým, že má v sebe zabudovaný modul pre komunikáciu s inými prístrojmi v rámci frekvencie 868 MHz. Tento modul obsahujú aj iné set-top boxy, ktoré ANTIK vyrába od novembra 2015 (napr. set-top box pre IPTV alebo Smart TV Box Nano). Operátor si takýmto spôsobom pripravil pôdu pre vlastné riešenie Internetu vecí, o ktorom sme už informovali.

Set-top box sa totiž stane základom inteligentnej domácnosti. ANTIK počas najbližších týždňov začne predávať IoT / smarthome produkty, ktoré budú rozdelené do troch kategórií. Prvou budú inteligentné zásuvky a merače energie. Do ďalšej skupiny bude spadať napr. inteligentná váha alebo farebné svietidlá. Poslednú skupinu tvoria rôzne čidlá a kamery. Tieto produkty si bežne kúpite v obchode, doma si ich nainštalujete a keď máte set-top box od ANTIKu, jednoducho ich spárujete. Následne môžete ovládať svoj domov z pohodlia obývačky, ale aj na diaľku cez mobilnú aplikáciu.

Zariadenia pre inteligentnú domácnosť od ANTIKu budete môcť kúpiť v bežných obchodoch

ANTIK má z hľadiska Internetu vecí množstvo plánov. Operátor otvorene hovoril o plánovaných vylepšeniach, ako je napr. prispôsobiteľný časovač (odkedy dokedy má byť inteligentná zásuvka aktívna atď.) alebo jednoduché nastavenie podmienok v štýle „ak poklesne teplota v byte, vykonaj určitú akciu„.

Dodajme, že predstavené riešenie využíva protokol Z-Wave, ktorý je takisto základom inteligentnej domácnosti spoločnosti Fibaro. V praxi to znamená, že produkty Fibaro môžu byť kompatibilné s riešením od ANTIKu, ale zovšeobecňovať to nechcel ani samotný operátor. Jeho snaha o vytvorenie cenovo dostupného riešenia pre inteligentnú domácnosť sa nám však páči, požiadali sme o test jednotlivých produktov. Ich ceny neboli komunikované.

Aplikácie pre Android TV a Apple TV

ANTIK sa pochválil aj svojimi aplikáciami pre set-top boxy / TV zariadenia so systémom Android a Apple TV. Tie aktuálne môžete používať zadarmo. V prípade Androidu je však potrebné, aby ste používali set-top box, ktorý je pripojený k TV alebo inteligentný televízor so systémom Android TV, resp. Android 5 a viac. Aplikácia AntikTV nie je určená pre Android tablety alebo smartfóny, daný účel plní appka Antik TV Go.

antik_apple_TV

AntikTV pre Apple TV

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: IoT EXPO – inteligentná domácnosť podľa ANTIK Telecom

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit