Doplnené 6. 9.: Satelitné vysielanie Antiku dnes v noci prešlo na nový kodek H.265/HEVC po viac ako dvojmesačnej bezplatnej výmene set-top boxov. Zmena umožní zvýšenie kvality obrazu a počtu kanálov.

Všetky programy v kanálovom rastri AntikSatu zmenili formát z MPEG4/H.264 na HEVC/H.265 v noci z 5. na 6. septembra. Programy s výnimkou siedmych zostávajú na svojich pôvodných frekvenciách a nie je potrebné ich znovu naladiť. Programy Doma, Dajto HD, JOJ HD, JOJ CINEMA HD, JOJ Plus, Kinosvet a Sport 2 HD zmenili frekvenciu vysielania z 10928H na 11055V (symbol rate 27500). V prípade, že si používatelia služby AntikSat ešte nenašli čas na výmenu svojho set-top boxu, môžu naďalej navštíviť predajné miesta Antiku alebo si dohodnúť výmenu na čísle 055 30 12345. Televízne služby pre klientov Antiku pripojených inou technológiou ostávajú bezo zmeny.

Pôvodný článok 12. 7.: Antik Telecom prináša na Slovensko prvé komerčné vysielanie v rozlíšení UHD/4K.

Antik pridal do základného balíka svojej IPTV služby TV kanál FashionTV 4K a ďalšie 4K kanály (Funbox, TV Piánko 1 a 2) bez zmeny mesačného paušálu. Zároveň pripravuje ďalší obsah v 4K. Pre jeho sledovanie je potrebná 3. generácia set-top boxov Antik Mini 3, ktorú začne Antik distribuovať koncovým používateľom počas najbližšieho týždňa. Druhou podmienkou je optické pripojenie priamo od Antiku.

Nový set-top box bude vo verzii Mini 3S dostupný aj používateľom služby AntikSat. Práve so satelitnou službou súvisí ďalšia veľká novinka. Služba AntikSat od 17. augusta 2017 zmení komprimačný algoritmus na všetkých TV kanáloch z MPEG4 na najmodernejší HEVC/H.265 kodek ako prvá v strednej Európe. Ten umožní znížiť dátový tok až o 64% pri zachovaní rovnakej kvality. Aj napriek nasadeniu nového kodeku však Antik aktuálne neplánuje vysielať 4K obsah cez satelit. Obsah v 4K rozlíšení tak bude spočiatku dostupný iba pre IPTV službu v optickej sieti Antik.

Operátor kvôli zmene kodeku bezplatne vymení používateľom služby AntikSat ich starší STB za nový s podporou HEVC. Ak ste si kúpili pôvodný box bez archívu, Antik vám dodá HEVC box AB Cryptobox HD-700. Používateľom set-top boxu Mini 2S bude bezplatne dodaný nový Antik Mini 3S. Výmena set-top boxov začína už dnes a pôvodný box je potrebné odovzdať kuriérovi. Pripomeňme, že sa to týka iba služby AntikSat a operátor o výmene aktívne informuje jej používateľov.

Antik spustil komerčné vysielanie v 4K rozlíšení, pripravuje sa na veľkú zmenu v satelitnom vysielaní

Antik Mini 3 a jeho vlastnosti

Set-top box Mini 3 využíva nový ARM procesor HiSilicon 3798C V200. Okrem podpory UHD a HEVC podporuje aj formát VP9, ktorý využíva napr. HDR režim v službe YouTube. Antik Mini 3 má vo výbave aj 2 GB RAM, HDMI 2.0a, USB 2.0 aj 3.0, vysielač pre SmartHome zariadenia v štandardne Z-Wave a výstupy CVBS a TOSLINK.

Antik predstavil UDH set-top box vo verzii Mini 3, pripravuje aj modely Nano 3 pre OTT vysielanie a Nano Lite so systémom Android. Používatelia IPTV služieb si môžu akýkoľvek pôvodný Antik box vymeniť za nový Antik Mini 3 za zvýhodnený poplatok 69 eur. Plná cena nového boxu je 99 eur, Antik ho začne distribuovať počas najbližšieho týždňa.

Operátor takisto oznámil, že v blízkej budúcnosti plánuje softvérovo zabudovať podporu 4K rozlíšenia a HDR režimu do YouTube aplikácie, ktorá je súčasťou set-top boxu.

Antik Mini 3 a jeho parametre

Prečítajte si aj:

Novinky v Antik TV: Vlastný obsah ako TV kanál aj fungovanie set-top boxu mimo siete Antiku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit