ANTIK Telecom spustil v Košiciach testovaciu prevádzku svojej siete „SmartWorld“.

Vysielanie na priemyselnej frekvencii 868MHz umožní okamžitý a častý zber údajov z inteligentných snímačov elektriny, vody či plynu pre správcovské spoločnosti, komunálne služby alebo prevádzkovateľov infraštruktúry. V kombinácii s vysielačmi montovanými do TV set-top boxov Antiku zabezpečí rovnaká frekvencia aj riadenie domácich zariadení ako je osvetlenie, kúrenie či klimatizácia.

Výber z pripravovaných a dostupných produktov inteligentnej domácnosti Antiku

Snímače pohybu, úniku vody či plynu zasa zvýšia bezpečnosť domácností. Po bezdrôtových kamerách SmartCam nasadených v decembri tak Antik čoskoro spustí ďalšie elementy inteligentného bývania.

Užívateľské rozhranie pre nastavenie bezdrôtových HD kamier Antik SmartCam

Z povahy vysielania je sieť používajúca technológiu LoRaWAN vhodná najmä na zber telemetrických dát správcovských spoločností či komunálnych služieb, ale aj operátorov infraštruktúry vody, plynu či elektrickej energie. Pre aktívne riadenie „Internetu vecí“, ako napríklad inteligentné elektrické zásuvky alebo termostaty, distribuuje Antik od konca roku 2015 ako bezplatnú súčasť nových TV set-top boxov prijímač a vysielač na rovnakej frekvencii s protokolom Z-Wave, ktorý je určený pre prístroje umiestnené do niekoľko sto metrov v okruhu domácnosti.

Televízny set-top box Antik Mini 2 s vysielačom pre služby inteligentnej domácnosti

Doteraz bolo takýchto TV boxov na Slovensko dodaných viac ako 10 tisíc, pričom v najbližšom roku očakáva spoločnosť až 50 tisíc set-top boxov vybavených takýmto rozhraním.

Ukážka TV menu s nastavovaním snímačov v domácnosti.

IoT zariadenia je rovnako možné ovládať na diaľku aj prostredníctvom aplikácie Antik SmartHome pre iOS a Android.

Google Play
App Store

Sesterská spoločnosť Antik Technology vyrába inteligentné merače spotreby energií, meteostanice, interaktívne zásuvky, snímače úniku plynu, pohybové snímače, termoregulačné hlavice či inteligentné váhy. Celá komunikácia medzi inteligentnými zariadeniami je zabezpečená proti úniku informácií. Zákazníci obdržia verziu set-top box softvéru s podporou IoT pri najbližšom upgrade systému.

Približné pokrytie signálom testovacej siete SmartWorld v Košiciach