Windows Defender je po našom Windows Zabezpečenie a opäť je tu malá chybička.

Web WinAero sa venoval tejto téme a hovorí o tom, že program si ukladá príliš mnoho zbytočných informácií na disk. Je celkom zrejmé, že niekde uloží štatistiky o svojej činnosti, ako napríklad históriu skenovania atď.

Dáta umiestňuje v adresári C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Store. Zväčša hovoríme o tom, že takýto adresár bude obsahovať niekoľko desiatok či stoviek kilobajtov dát. Podľa príspevku na sieti Reddit sa však adresár nafúkol až na 30 GB a to už poznáte, hoci by ste mali aj 1 TB SSD disk. Taký úbytok dát si všimnete, no bude málo pravdepodobné, že preveríte adresár antivírusového systému.

Samotný Microsoft potvrdil, že na probléme pracoval a poskytol vyriešenie problému. V zásade nejde o nič dramatické. Súbory z tohto adresára môžete odstrániť. Avšak je potrebné mať na to administrátorské oprávnenia.

Ak nemáte firemný počítač s obmedzenými právami, pravdepodobne ste administrátor a môžete dáta odstrániť. Microsoft aktualizuje svoj antivírusový systém cez Windows Update. Chybu teda opraví automaticky. To, či vo väčšej či menšej miere zasiahol tento problém aj vás, si overíte jednoducho. Skontrolujte si veľkosť uvedeného adresára.

windows explorer

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

8 antivírusových programov, ktoré sú zadarmo

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.