Svet vírusov sa niekedy javí byť čoraz viac katastrofický.

Každým rokom totiž vyzerajú tie minuloročné hrozby ako slabý čajíček. Aktuálne sa veľa hovorí o ransomware. Teda o softvéri, ktorý zašifruje dáta na vašich pevných diskoch a následne pýta výkupné. Čiže istý obnos peňazí, za ktoré potom poskytne dešifrovací kľúč. A pozor! Na rozhodovanie nemáte celú večnosť. Ak sa povedzme do 14 dní nerozhodnete, ako ďalej, dáta stratíte.

Vydieračský malware je zákerný najmä vtedy, ak máte na počítači kriticky dôležité dáta a nemáte zálohu. Čo je inak s trochou irónie „ideálna kombinácia“. Počítame teda s najhorším prípadom, a to verziou, keď máte dáta zašifrované. Sú dva typy týchto programov. Tie, ktoré súbory iba zamknú a tie, ktoré dáta aj šifrujú. Prvé sa dajú vyradiť naštartovaním počítača v núdzovom režime alebo spustením do nejakého záchranného rozhrania, ktoré ponúkajú napríklad antivírusy. Záchranný bootovací disk sa dá urobiť z ich rozhrania, väčšina antivírusov takéto riešenie má.

 

Avast! Premier

Avast! Premier s kontrolou aplikácií pripájajúcich sa na sieťové rozhranie

Avast! Premier s kontrolou aplikácií pripájajúcich sa na sieťové rozhranie

Edícia Premier je najvybavenejšia spomedzi troch hlavných programov antivírusovej ochrany od Avastu. Obsahuje totiž okrem základov v podobe antivírusovej ochrany a firewallu aj nástroje na aktualizovanie softvéru nainštalovaného v počítači a odstraňovanie dát. Práve tento modul považujú mnohí za kritický. Veď, kto neraz požičal pamäťovú kartu alebo flash disk, ktorý vymazal iba v Prieskumníkovi?

Heslá

Táto verzia sa sústreďuje na kompletnú ochranu dát, teda na viac ako len zachytávanie vírusov. Napríklad skontroluje vaše heslá uložené v prehliadači. Keďže tie sú uložené v nezašifrovanom stave a vy si ich môžete zobraziť, program ich takisto prečíta. V našom prípade máme podľa kontroly priemerné heslá. Vzhľadom na bezpečnosť prihlasovacích údajov nie je ani tak nutné používať drasticky silné heslá, no ide skôr o to, aby neboli dostupné každému. Doplnok pre internetový prehliadač, v našom prípade Chrome sme si nechali nainštalovať. Program prevzal heslá pod svoju správu a zašifroval ich. Prístup riadime vždy hlavným heslom, ktoré bolo potrebné zadať do prehliadača. Doplnok funguje podobne ako ostatné doplnky, či už v prehliadači alebo u tretích strán, a tak aj tu máte funkciu automatického vyplňovania údajov na webových stránkach. Aktívny plugin sa prejaví pridaním ikony kľúčika do formulárových polí. V prípade, že máte viac prihlasovacích mien, budete si môcť kliknutím na tento kľúčik vybrať z ponuky to, ktoré chcete použiť.

Analýza bezpečnostného hesla a sumarizácia hesiel vo vašom prehliadači

Analýza bezpečnostného hesla a sumarizácia hesiel vo vašom prehliadači

Aktualizácie aplikácií

Ďalšou funkciou je práve kontrola aktuálnosti nainštalovaných programov v systéme. Toto nie je kontrola aktualizácií vírusovej databázy. Funkcia nie je všeliek, no pomôže udržať aktuálne aplikácie, najmä, ak ste ich dlho nepoužívali. Neraz sa stáva, že pri zapnutí sa aplikácia dožaduje inštalácie kvôli svojej zastaranosti a nepovolí vám používanie. Funkcia má svoju databázu programov, ktoré dokáže kontrolovať. V prípade potreby máte možnosť ignorovať aktualizácie pre vami vybrané programy. Občas sa aplikácia ozve, aby upozornila na nové verzie nainštalovaných programov, no aj to sa dá vypnúť. Všade, kde je to možné, sa použije tzv. tichá inštalácia a nebudete jej priebehom rušení.

Sandbox

Izolované prostredie, v doslovnom preklade pieskovisko, kde sa môžu aplikácie „hrať“. Resp. vy ich môžete spúšťať aj vtedy, ak máte o ich činnosti nejaké pochybnosti. Vyhnete sa ohrozeniu systému, pretože takto spustené programy nebudú mať dosah na žiadne kritické súčasti systému. Definovanie týchto aplikácií môžete vykonať priamo v Avaste. Jednoduchším riešením je ale kliknúť na program pravým tlačidlom a vybrať možnosť spustenia v Sandboxe. Funguje to pre aktuálne spustenie alebo sa dá vybrať voľba, ktorá bude aplikáciu v tomto režime spúšťať vždy. Funkcia nie je vhodná na pravidelné používanie bežných programov, pretože tým obmedzíte ich správnu funkčnosť.

Použitie aplikácie Poznámkový blok v režime Sandbox. Nemá prístup k zápisu dát na disk

Použitie aplikácie Poznámkový blok v režime Sandbox. Nemá prístup k zápisu dát na disk

SafeZone

Ďalším komponentom je špecializovaný prehliadač internetu. Ide o modifikovaný Chrome. V podaní antivírusovej firmy to vždy znamená nejaké reštrikcie. Inak tomu nie je ani teraz. Prehliadač dbá na bezpečnosť, a tak nepovolí inštaláciu bežných pluginov. Vo svojej výbave má AdBlocker. Tento modul je tu však aj z dôvodu bezpečnosti, keďže niekedy reklamné bannery bývajú slabou stránkou bezpečnosti. Prehliadač ponúka možnosť stať sa primárnym pre vami otvárané odkazy. Toto však neodporúčame. Už máte svoj komfort a inštalované rozšírenia v pôvodnom prehliadači. Týmto krokom by ste o ne prišli. Ideálne použitie je vtedy, ak chcete platiť cez internetbanking a potrebujete maximálnu ochranu. SafeZone prevezme históriu z nami používaného Chrome prehliadača, nemuseli sme teda začínať úplne odznova. Pri platbe cez internet odporúčame využiť tzv. Platobný režim. Zapína sa ikonou bankovej karty a vtedy celá obrazovka stmavne a svetlá ostane len aktuálne využívaná karta. Akonáhle sa prepnete, celý proces sa pozastaví. Je to ochrana proti spywarom a keyloggerom, ktoré by chceli získať prístup k práve vykonávanej činnosti. Akonáhle nie je karta s Platobným režimom aktívna, je to podozrivé. Takáto modifikácia prehliadača sa nám naozaj páči a nie je to len orezaný Chrome, ale riešenie naozaj vyvíjané priamo antivírusovou firmou.

Hlavné komponenty

Keďže program pracuje plne automaticky, svoje nastavenia má viac ukryté. Môžete nastaviť detailné správanie firewallu, no o povoleniach alebo blokovaniach rozhoduje automaticky. Podľa potreby ale môžete meniť paketové pravidlá pre jednotlivé protokoly. Tie však budú pri prvej komunikácii so sieťou a použitím protokolu pridané automaticky. V zobrazení aktivity sa dá sledovať vírusová štatistika a tiež používanie firewallu. V reálnom čase budete vidieť aplikácie pristupujúce do siete. Odtiaľto im môžete definovať pravidlá sieťovej komunikácie.

Detekcia nového pripojenia firewallom v Avaste

Detekcia nového pripojenia firewallom v Avaste

Antivírus veľmi jemne cítiť na počítači s SSD diskom, no iba po štarte počítača. Spomalenie zavádzania aplikácií sa prejavilo na čase maximálne do piatich sekúnd. Občas aj pri prehliadači Chrome, ktorý je na výkonných počítačoch svižný, no v zásade je neuveriteľne náročný na systémové zdroje. Jeho prvý štart bol mierne pomalší, najmä pri zavádzaní všetkých pluginov, ktoré sme v ňom mali. Spokojní sme však boli pri hľadaní riešenia pre podozrivé programy. Také tu máme a antivírusové jadrá s nimi majú občas problémy. Zväčša ich hneď presunú do karantény. Tu sa zobrazilo hlásenie o skenovaní programu, aby používateľ vedel, prečo jeho štart trvá dlhšie. Nebolo tak nutné povoliť program, dávať ho do zoznamu výnimiek alebo inak obnovovať. V tomto smere sme boli nadmieru spokojní.

Zoznam nástrojov v bezpečnostnom riešení Avast! Premier

Zoznam nástrojov v bezpečnostnom riešení Avast! Premier

Link: www.avast.com

Cena: 69,99 EUR na rok / 1 PC

Ashampoo Anti-Virus 2016

Hlavné okno programu Ashampoo Anti-Virus 2016

Hlavné okno programu Ashampoo Anti-Virus 2016

V tomto prípade ide o samostatný antivírusový program. Hoci slovo samostatný nemusí úplne presne špecifikovať jeho možnosti. Výrobca pridal aj ďalšie funkcie, týkajú sa najmä správy systému a čistenia diskov. Nechýba napríklad ani tzv. StartUp Tuner, ktorý analyzuje programy spúšťané po štarte s dôrazom na ich celkovú náročnosť na systémové prostriedky.

Antivírus

V rámci základného modulu na skenovanie hrozieb sú tu dva skenery. Jeden je od firmy BitDefender, druhý je neoznačený. Menovaný sa dá vidieť u viacerých riešení s „viacjadrovým“ skenovacím mechanizmom. Program po prvom reštarte počítača citeľne spomalí nábeh systému. Následné reštarty už nie sú také kritické. My sme jedno skenovacie jadro vypli, to nám počas testovania bohato postačovalo. Aj tu sa v niektorých prípadoch počítač poriadne zapotil. Týkalo sa to len prvých skenovaní súborov, následne bolo používanie počítača bez problémov. V prípade potreby sa dá antivírusové jadro deaktivovať. Tu sú na výber dve možnosti. Kontrola pri prístupe k súborom. Teda kontroluje sa prakticky všetko, čo je potrebné na beh programu. Nielen súbor prostredníctvom neho spúšťaný, napríklad dokument kancelárskeho balíka. Kontrole podliehajú všetky knižnice naviazané na EXE súbor spúšťanej aplikácie. Ďalšou možnosťou je kontrola na základe správania. Ak sme potrebovali na stredne výkonnom počítači pracovať s obrovským množstvom fotografií, vypli sme kontrolu prístupu. Preverovanie na základe správania sme ponechali. Antivírus nehlásil žiadne falošné poplachy pri aplikáciách, ktoré iné antivírusy hlásia. Výhodou je, že antivírus nezaťažuje používateľa ani ďalšími hláseniami. Informáciu o prevzatí nových aktualizácií sme museli vypnúť. Chválime, že výrobca často uvoľňuje nové definičné súbory. No plávajúce okno vpravo dole nás pri procese aktualizácie otravovalo. Dá sa vypnúť a proces aktualizácie a reštartu skenovacích jadier si môžete všimnúť na základe ikony pri hodinách.

Kontrola súborov v rámci rýchlej kontroly systému

Kontrola súborov v rámci rýchlej kontroly systému

Na výber je klasická zostava podľa typu súborov s možnosťou určiť, aká maximálna veľkosť na jeden súbor sa bude kontrolovať. Do kontroly sú zahrnuté aj komprimované archívy RAR, ZIP a s nimi kompatibilné.

Potenciálne rizikové súbory, v našom prípade Winamp, ICQ a Kerio Outlook Connector boli označené ako bezproblémové a pridané do tzv. White listu. Biely zoznam je určený na bezpečné súbory, aby nedochádzalo k falošným poplachom.

Nástroje

StartUp Tuner na kontrolu programov a procesov spúšťaných po štarte systému

StartUp Tuner na kontrolu programov a procesov spúšťaných po štarte systému

Rozšírenie funkcionality programu majú na starosti nástroje na vyčistenie internetovej histórie alebo diskový čistič. Okrem súborov a adresárov sa dá premazávať aj voľné miesto na pevnom disku. Na výber sú štyri bezpečnostné algoritmy. Čistenie histórie internetových prehliadačov podporuje nielen Internet Explorer, Chrome a Firefox ale aj Safari, Opera a Edge. Zaujímavosťou je kontrola Host súboru. To je súbor nachádzajúci sa v podadresárovej štruktúre Windows a obsahuje informácie o smerovaní IP adries. Často je cieľom hackerov a škodlivých kódov alebo crackovacích utilít na nelegálne vlastnené aplikácie. Prostredníctvom tohto súboru sa dá oklamať registračný proces, no zároveň aj používateľ. Preto je vhodné si tento súbor nechať analyzovať a pozrieť odporúčania programu. Každý riadok je prezretý a máte k nemu ďalšie informácie.

Link: www.ashampoo.com

Cena: 23,99 EUR

Verdikt

Avast! Premier je komplexný antivírusový systém pokrývajúci širokú škálu bezpečnostných funkcií. Získate s ním nielen obligátne funkcie ako antivírusový skener alebo firewall, ale aj utility navyše. Pre tých, čo sa obzvlášť obávajú, stojí za povšimnutie práve upravený prehliadač Chrome určený pre on-line bankovníctvo.

Ashampoo Anti-Virus 2016 je antivírus bez firewallu a ďalších funkcií. Výhodou sú dve skenovacie jadrá, nižšia cena a ako to už býva, získate aj nástroje navyše. My sme síce pociťovali mierne spomalenie systému, no môžete si ho vyskúšať a uvidíte sami.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.