Doplnené 20. 7. 2017: Nové monitory PDS241 a PDS271 od AOC sú v predaji už aj na Slovensku za cenu 219 eur a 299 eur. 

Pôvodný článok 24. 4. 2017: Supertenký monitor od AOC je dostupný v dvoch veľkostiach.

AOC predstavilo dva nové monitory, ktoré vznikli v spolupráci so spoločnosťou Studio F. A. Porsche. Monitory sú dostupné vo veľkostiach 24 a 27 palcov a od konkurencie sa chcú odlíšiť najmä unikátnym dizajnom.

Oba monitory ponúkajú takmer bezrámikový displej z troch strán, AH-IPS panel, asymetrický kovový stojan a ultratenký prémiový dizajn. Hrúbka obrazovky je iba 5,2 mm, takže monitor je rovnako hrubý ako telefón Lenovo Moto Z a tenší v porovnaní s konkurenciou či ostatnými smartfónmi. Za doteraz najtenší monitor na svete bol považovaný model spoločnosti Dell so 7 mm hrubou obrazovkou.

Minimalistická hrúbka monitorov púta pozornosť. Rovnako aj ich unikátny dizajn od Porsche

S jedinečným dizajnom a jediným HDMI portom

Monitory AOC PDS241 a PDS271 zaujmú najmä dizajnom. Rámik okolo displeja je minimalistický z troch strán, avšak pozornosť púta najmä kovový stojan. Studio F. A. Porsche pri jeho dizajne vychádzalo z konceptu obrazovky, z ktorej vedie iba jediný kábel. Práve jeho tvar zachytáva asymetrický stojan, ktorý v sebe obsahuje mini HDMI konektor. K nemu sa pripojí externý adaptér s plnohodnotným HDMI portom a napájacím konektorom. Samotná obrazovka neobsahuje žiadne konektory s výnimkou 3,5 mm jacku pre slúchadlá v spodnej časti obrazovky.

Výsledkom je skutočne štýlový monitor s jedinečným dizajnom. Výrobca však musel spraviť kompromis a dizajnu prispôsobil výbavu, ktorá je iba základná. K monitoru môžete pripojiť iba jedno zariadenie a to iba pomocou HDMI portu. Kvôli 5,2 mm hrúbke obrazovky takisto nebolo možné použiť panel s vyšším rozlíšením, ako je Full HD.

Oba monitory ponúkajú technológie pre obmedzenie modrého svetla a zníženie únavy očí pri používaní (Flicker-Free). Majú široké pozorovacie uhly a pokrývajú 100% farebného priestoru sRGB a 90% priestoru NTSC. Maximálny jas je 250 cd/m2 a kontrast je 1000:1.

Dizajnu je prispôsobená výbava. Z obrazovky sa neťahajú žiadne káble, avšak k externému adaptéru pripojíte iba napájací a HDMI kábel

Porsche dizajn za rozumnú cenu

Monitory AOC PDS241 a PDS271 sú už v predaji aj na Slovensku. Cenou príjemne prekvapia – 24-palcová verzia sa bude predávať za 219 eur, za 27-palcový model zaplatíte 299 eur.

Recenziu monitora pripravujeme do letného dvojčísla magazínu TOUCHIT.

Oba monitory majú vo výbave AH-IPS panel s rozlíšením Full HD

Prečítajte si aj:

Reportáž: Keď elektroniku dizajnuje Porsche

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit