Známu spoločnosť obviňujú z privlastňovania si ich kultúry a vymazávania pôvodného obyvateľstva.

Charitatívna organizácia Natives in Tech (NIT), ktorá bola založená s cieľom posilniť postavenie indiánskych obyvateľov Ameriky, vyzvala spoločnosť Apache Software Foundatiom (ASF), aby z úcty k domorodej kultúre, ktorú si vraj týmto spôsobom privlastňuje, zmenila svoj názov. Informuje o tom portál Techradar.com.

Pomenovanie vzniklo údajne vtedy, keď spoluzakladateľ firmy Brian Behlendorf pozeral dokumentárny film o slávnom indiánskom náčelníkovi Geronimovi s názvom Trillions and Trillions Served. Ako Behlendorf sám povedal, bol to posledný kmeň, ktorý sa vzdal svojho pôvodného územia a preňho to takmer romanticky predstavovalo to, čo robili s projektom webového servera.

Názov vraj zvolil z úcty a uznania k Apačom, ako sa píše priamo na stránke firmy. Zároveň je tam vyvrátená často opakovaná fáma, že pomenovanie vzniklo zo slovného spojenia „A Patchy Server“, teda server so softvérovými záplatami.

Organizácia NIT ale obviňuje Behlendorfa z vymazávania pôvodného obyvateľstva, teda procesu ktorý označuje za „odstraňovanie, preformátovanie a podkopávania prítomnosti pôvodného obyvateľstva v minulosti a súčasnosti“, pričom zdôrazňuje osem federálne uznaných kmeňov v Oklahome, Novom Mexiku a Arizone, ktoré dnes nesú meno Apačov.

Ako reagovala spoločnosť Apache, nie je to prvýkrát, keď sú terčom kritiky za svoj názov a súvisiace zobrazenia. Jej logo s pierkami bolo už predtým napadnuté ako stereotypné zobrazenie indiánstva. Jej hovorca pre TechRadar zdôraznil, že vnímajú obavy pôvodných obyvateľov Ameriky, ale keďže ide o neziskovú organizáciu riadenú dobrovoľníkmi, budú potrebovať čas na zváženie situácie a prípadné zmeny. Údajne zvažujú alternatívne riešenia vzniknutej situácie, ale v súčasnosti nemajú nič konkrétne, čo by chceli v tejto súvislosti oznámiť verejnosti.

Apache Software Foundation bola založená v roku 1999 pôvodnými členmi skupiny Apache Group, 21 osobami z celého sveta, ktoré dohliadali na vývoj servera Apache HTTP, ktorý bol vytvorený v roku 1995.

Zdroj: Blog.nativesintech.org, Techradar.com, Apache.org

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.