Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Adobe Dimension, Substance Alchemist a Premiere Pro zrýchľujú vďaka RTX funkciám. Vychádzajú nové Studio ovládače a rodina RTX Studio sa rozširuje o dva nové prírastky.

David LaChapelle, M. Night Shyamalan alebo Dave Grohl. Svetoznámi tvorcovia a umelci sa minulý týždeň stretli v Los Angeles a prednášali na Adobe MAX o technológiách, ktoré im uľahčujú prácu. Spoločnosť NVIDIA v tomto roku podporuje kreativitu s technológiou NVIDIA RTX. Viac ako 40 špičkových aplikácií pre kreatívcov a dizajnérov sa zrýchľujú vďaka  NVIDIA RTX ray tracing a AI. Vďaka tomu je možné tvoriť slobodne tak rýchlo, ako prichádzajú nápady a sledovať, ako práca rastie pod rukami.

Teraz sa táto podpora dostáva do troch aplikácií od spoločnosti Adobe: Adobe Dimension, Substance Alchemist a Premiere Pro.

2D grafika získava tretí rozmer

3D dizajn bol zatiaľ doménou programátorov a dizajnérov a prípravou v používaní nákladných a veľmi komplexných nástrojov CAD a DCC. Na Adobe MAX boli bariéry znemožňujúce využívanie 3D nástrojov odstránené vďaka novým aplikáciám a možnostiam, ktoré teraz môžu byť začlenené do portfólia digitálnych umelcov.

Adobe Dimension umožňuje desiatkam miliónov grafických dizajnérov a ilustrátorov jednoduchý prechod do 3D tvorby s už dostupnými podkladmi, „point-and-clik“ materiálmi a novým výkonným renderovaním využívajúcim ray tracing akcelerovanie pomocou NVIDIA RTX.

Adobe Dimension využíva dedikované ray tracingové procesory na GPU z radov RTX k dramatickému urýchleniu renderovanie 3D prostredí. Vďaka tomu je možné bez čakania zobraziť dynamické osvetlenie, odrazy a mäkké tiene.

„Za pomoci GPU NVIDIA RTX, ktoré prinášajú dramatické zlepšenie výkonu v aplikácii Adobe Dimension, transformujeme pracovné postupy dizajnérov vďaka špičkovým vizuálom vytvoreným rýchlejšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal Ross McKegney, technický riaditeľ pre 3D a AR v spoločnosti Adobe. „Pridávame tiež interaktívny ray tracing, ktorý umožní umelcom vykresliť fantastické fotorealistické scény v 3D a posúvajú prostredie, ktoré vytvárajú, na ďalšiu úroveň.“

Adobe tiež vydáva Substance Alchemist, 3D nástroj, ktorý umožňuje umelcom vytvárať profesionálne fotorealistické textúry. Z vytvorených fotografií dokáže efektívne odstrániť vplyv osvetlenia aj tiene a vďaka tomu je výslednú textúru možné v 3D prostredí znova cielene nasvietiť.

Na odstránenie osvetlenie využíva Substance Alchemist deep learning AI, ktoré je akcelerované pomocou GPU NVIDIA RTX. Vytváranie materiálu, ktoré umelcom predtým zaberalo hodiny starostlivého maskovanie a úprav, možno teraz s pomocou AI vykonať v priebehu niekoľkých sekúnd.

AI pomôže previesť videa do optimálneho formátu

Využitie AI sa dostáva aj do oblasti editácie videa. Prináša ho nová AI funkcie v Adobe Premiere akcelerovaná pomocou GPU. Nesie názov Auto Reframe, používa Adobe Sensei AI k identifikácii a následnému sledovaniu najdôležitejších prvkov vo videu – či už ide o snowboardistov alebo pretekárske auto – a inteligentne mení pozíciu výrezu videa pre rôzne pomery strán. S GPU NVIDIA RTX je nová funkcia až o 400% rýchlejšia ako pri využití samotného CPU.

Automatizácia tejto konverzie značne šetriť čas. Na celom svete je viac ako 60% všetkého video obsahu na mobilných telefónoch, teda zariadeniach zvyčajne používaných v režime na výšku. Platformy sociálnych sietí od Facebooku alebo Instagramu po Snapchat čoraz častejšie u videí využívajú zodpovedajúci pomer strán s cieľom zvýšiť aktivitu u používateľov. Napriek tomu je väčšina videí stále zachytená v tradičnom režime na šírku. S novým nástrojom Auto Reframe je možné ľahko a rýchlo upraviť tieto videá pre použitie na sociálnych sieťach.

Ešte rýchlejšia tvorba s novými ovládačmi NVIDIA Studio

Pri príležitosti Adobe MAX vydala spoločnosť NVIDIA nové ovládače Studio. Prinesú najlepší výkon a kompatibilitu s novinkami od Adobe. Ovládač poskytuje až 12% nárast výkonu v najlepších kreatívnych aplikáciách, vrátane Adobe Premiere Pro, Autodesk Arnold, Cinebench a REDCINE-X PRO.

Ovládač tiež pridáva podporu OPTIX 7 pre ray tracing akcelerovaný pomocou RTX v Blender Cycles 2.81 Alpha.

Extrémne výkonné novinky od BOXX poskytujú profesionálny výkon

Rodina produktov RTX Studio bola tiež rozšírená o dve pracovné stanice – BOXX APEXX W4L a APEXX S3.

Obe novinky poskytujú skvelý výkon, ktorý zvládne aj tie najintenzívnejšie tvorivé úlohy. W4L je konfigurovateľný až so štyrmi GPU Quadro RTX 8000, ktoré sú osadené 192 GB VRAM, 768 GB systémovej pamäte a procesory Intel Xeon W.

Notebooky a stolné počítače s označené RTX Studio kombinujú RTX GPU s NVIDIA Studio Stack obsahujúcim špecializovaná SDK a Studio ovládačmi. Všetko dohromady tvorí výkonnú sadu hardvéru a softvéru, ktorá pomôže dokončiť projekty v rekordnom čase.

1 Testovanie vykonávané spoločnosťou NVIDIA v októbri 2019 na zostave Windows 10 19H1, Intel Core i9-9900K, 32 GB DDR4 SDRAM RAM a GeForce RTX 2060 SUPER s ovládačmi 431,86 a 441,12 Studio.

Značky: