Nová funkcionalita umožní stabilizovať najmä staršie rozstrasené videá vo vašej galérii.

Optická a elektronická stabilizácia obrazu sa pomaly stáva štandardnou výbavou smartfónov, hlavne v strednej a vyššej triede. Stále však existuje množstvo „roztrasených“ videí, ktoré ste natočili ešte predtým, ako ste túto funkcionalitu mohli používať. Alebo ste možno majiteľom smartfónu, ktorý nedisponuje hardvérovou ani softvérovou možnosťou korekcie chvenia. V prvom i druhom prípade vám prichádza na pomoc aplikácia Fotky od Google. Po aktualizácii na jej najnovšiu verziu vám totiž pri úprave videa pribudne možnosť jeho stabilizácie.

Elektronická stabilizácia obrazu funguje na princípe zdeformovania snímku na menšie kúsky, ktoré sa následne softvérovo porovnávajú s predchádzajúcimi, čo umožní zistiť, či bola kamera v pohybe a či došlo k jej nežiadúcamu chveniu. Pokiaľ áno, softvér sa postará o akýsi výrez snímky, ktorý následne vyplní do požadovaného rozlíšenia. Na tomto princípe funguje napríklad aj kamera špičkového smartfónu Google Pixel, ktorý nedisponuje hardvérovou optickou stabilizáciou (kvôli eliminácii nárastu rozmerov fyzického fotoaparátu).

Kde v aplikácii nájdete túto možnosť? V prvom rade musíte mať stiahnutú jej najaktuálnejšiu verziu. Ak ju máte, stačí pri vybranom videu kliknúť vľavo dole na možnosť úpravy (ikona ceruzky) a následne sa vám zobrazí okrem možnosti otočiť video aj možnosť „stabilizovať“. Ďalej sa už len zobrazí informácia o tom, že video sa stabilizuje a o pár sekúnd je výsledok na svete. O tom, že rozdiel je poznať, sa môžete presvedčiť sami po kliknutí na toto video, na ktorom je porovnané video pred a po stabilizácii.

Zdroj: The Verge

App Store

 

 

 

Značky: